Nieuws

Onderzoeker: Zwakke handdruk duidt op een hoog risico op sterfte

Onderzoeker: Zwakke handdruk duidt op een hoog risico op sterfte


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

De kracht van de handdruk suggereert gezondheid
De handdruk kan een uitdrukking zijn van algemene gezondheid. Als het warm en krachtig is, kan het een teken zijn van een uitstekende gezondheid en een groot deel van het zelfvertrouwen. Een zwakke, koud aanvoelende handdruk kan daarentegen een eerste teken zijn van een gezondheidsprobleem. In de geneeskunde wordt handdruk al lang gebruikt als eerste diagnostisch hulpmiddel. De wetenschap heeft momenteel te maken met handdrukken.

Een zwakke handdruk duidt op een verhoogd sterfterisico
Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat de handdruk iets over mensen onthult. Een team van onderzoekers rond Dr. Darryl Leong van het Population Health Research Institute van de McMaster University in Hamilton, Canada, zei vorig jaar dat een zwakke handdruk gepaard gaat met een verhoogde mortaliteit. Het risico op een hartaanval of beroerte hangt volgens de wetenschappers vooral samen met een afname van de grijpkracht.

Destijds concludeerden de onderzoekers dat "het meten van de grijpkracht een eenvoudige, goedkope beoordeling van het risico op hart- en vaatziekten zoals een hartaanval of beroerte mogelijk maakt".

Referentiewaarden gecreëerd
Socioloog Nadia Steiber van het International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA) in Oostenrijk heeft nu referentiewaarden gecreëerd voor verschillende groepen mensen in het vakblad "PLOS ONE" dat kan worden gebruikt in de klinische praktijk, meldt persbureau APA.

Eerdere studies over dit onderwerp kwamen uit de Anglo-Amerikaanse regio. Voor de huidige studie evalueerde Steiber gegevens van het Duitse sociaal-economische panel met 25.000 metingen van iets minder dan 12.000 mensen. Volgens de informatie werden voor het eerst referentiewaarden voor mannen en vrouwen voor verschillende leeftijdsgroepen (tussen 17 en 90) en verschillende lichaamsgroottes ontwikkeld.

De kracht van de handdruk kan worden gemeten met een rollenbank
De kracht van de handdruk is relatief eenvoudig te meten met een zogenaamde rollenbank; het wordt gegeven in kilogram. Duitse mannen en vrouwen van in de dertig en veertig worden het hardst getroffen. Er wordt gezegd dat een man tussen de 30 en 34 jaar boven de 1,90 meter gemiddeld een kracht heeft van rond de 57 kilo, een vrouw tussen de 40 en 44 jaar met een lengte tussen de 1,80 en 1,84 meter 38 kilo.

Als deze waarden echter onder de 49 of 32 kg komen, is dit een indicator voor een verhoogd risico. Ter vergelijking: een man van dezelfde grootte tussen 65 en 69 jaar drukt gemiddeld slechts met iets minder dan 51 kg (risicodrempel: ongeveer 43 kg), een 75- tot 79-jarige man met ongeveer 45 kg (risicodrempel: 37,5 kg) . Voor vrouwen van dezelfde maat als hierboven zijn deze volgens de APA gemiddeld 30,5 kilo tussen de 65 en 69 jaar (risicodrempel: ongeveer 25 kilo) en gemiddeld net onder de 29 kilo tussen de 75 en 79 jaar (risicodrempel : iets meer dan 24 kilo).

"Efficiënte screeningstool voor gezondheidsrisico's"
"Als de kracht van de handdruk onder de referentiewaarden voor de leeftijdsgroep, geslacht en lengte valt, kan dit worden gezien als een indicator dat verdere gezondheidscontroles nodig zijn", zei Steiber in een verklaring van de IIASA. “Het meten van handshake-sterkte is een eenvoudige maar efficiënte screeningstool voor gezondheidsrisico's in de klinische praktijk. Het kost bijna niets ”, zei de expert. (advertentie)

Auteur en broninformatieVideo: Nederland leest slecht. Diep lezen is de sleutel tot alles. Buitenhof (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Guillermo

  Het is niet cool!

 2. Rayman

  What if we look at this issue from a different perspective?

 3. Raynard

  JA JA JA! HET IS NODIG OM ALLES TE ZIEN!

 4. Aonghus

  Mee eens, dit is een opmerkelijk stuk

 5. Camdyn

  Ik kan nu niet deelnemen aan de discussie - ik heb het erg druk. Maar ik zal vrij zijn - ik zal zeker schrijven wat ik denk.

 6. Isam

  Butar, een sprookje voor kinderen ...........Schrijf een bericht