Nieuws

Gezondheidsonderzoek: tien porties groenten en fruit per dag zou zelfs beter zijn dan vijf

Gezondheidsonderzoek: tien porties groenten en fruit per dag zou zelfs beter zijn dan vijf


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Advies van een expert: elke dag tien porties groenten en fruit
Voedingsdeskundigen zijn het erover eens: plantaardig voedsel is gezond. Het bevat tal van vitamines, fytochemicaliën en belangrijke mineralen en vezels. Het wordt meestal aangeraden om minimaal vijf porties fruit en groenten per dag te consumeren. Onderzoekers denken nu dat tien porties nog beter zouden zijn.

Tien handen vol fruit en groenten per dag
Vorig jaar werd gemeld dat de Duitse consumptie van groenten en fruit stagneerde en nog steeds lager is dan de aanbevolen consumptie per hoofd van de bevolking. De meeste experts raden aan om minstens vijf porties fruit en groenten per dag te eten. Zo schreef de Duitse Vereniging voor Voeding (DGE) jaren geleden: "Eet minstens 5 porties groenten en fruit per dag (3 porties groenten en 2 porties fruit)." Ze legden uit: "De maat voor een portie is je eigen hand. Dit resulteert in hoeveelheden die passen bij leeftijd en lengte. ”Maar nu zijn er verschillende meningen over hoeveel groenten en fruit er moet worden aanbevolen. Onderzoekers denken nu dat het beter is om tien porties per dag te hebben.

Plantaardig voedsel is gezond
Talrijke wetenschappelijke studies hebben al aangetoond dat plantaardig voedsel gezond is. Studies tonen onder meer aan dat groenten en fruit het hart gezond houden.

Het is ook bekend dat hoe hoger de groente- en fruitconsumptie, hoe lager het risico op een beroerte of hartaanval.

Bovendien helpen bepaalde plantaardige stoffen in groenten en fruit je om af te vallen, zo ontdekten onderzoekers.

Maar hoeveel moet het zijn? Britse onderzoekers meldden een paar jaar geleden dat zeven porties groenten en fruit beter zouden zijn dan vijf.

Volgens een recente metastudie door een internationaal team van wetenschappers zouden tien porties nog beter zijn. De resultaten van de studie, waarbij experts uit Noorwegen, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten waren betrokken, werden gepubliceerd in het "International Journal of Epidemiology".

Tien porties per dag zou beter zijn
Studie auteur Dr. Dagfinn Aune zei in een verklaring van Imperial College London: “We wilden onderzoeken hoeveel groenten en fruit je moet eten om maximale bescherming te krijgen tegen ziekte en vroegtijdig overlijden. Onze resultaten suggereren dat hoewel vijf porties groenten en fruit goed zijn, tien per dag zelfs beter zijn. ”

Om tot hun resultaten te komen, analyseerden de onderzoekers gegevens uit 95 onderzoeken waarbij in totaal ongeveer twee miljoen proefpersonen betrokken waren.

Het bleek dat het eten van 200 gram groenten en fruit per dag het risico op hart- en vaatziekten, kanker en vroegtijdig overlijden enorm verkleint, maar met 800 gram - volgens de wetenschappers is dat tien porties - dat is Effect veel duidelijker.

Het risico op hartaandoeningen wordt met 24 procent verlaagd, dat van een beroerte met 33 procent, dat van tumorziekten met 13 procent en dat van voortijdig overlijden met 31 procent.

Volgens de informatie zijn de risico's beoordeeld in vergelijking met mensen die geen groenten en fruit eten.

Welke soorten helpen tegen welke ziekten
De onderzoekers onderzochten ook welke rassen met name de respectievelijke ziekterisico's verminderen.

Ze ontdekten dat appels, peren, citrusvruchten, groene salades en groenten zoals spinazie, sla en cichorei en kruisbloemige groenten zoals broccoli, kool en bloemkool het risico op hart- en vaatziekten en beroertes zouden kunnen verlagen.

En het risico op kanker kan worden verkleind door groene groenten zoals spinazie of sperziebonen, gele groenten zoals paprika's en wortels en kruisbloemige groenten.

Volgens Dr. Aune heeft nog verder onderzoek nodig, maar het onderzoek heeft al duidelijk gemaakt dat "een hogere inname van groenten en fruit gepaard gaat met enorme gezondheidsvoordelen en dat we moeten proberen onze voedselconsumptie te verhogen". (advertentie)

Auteur en broninformatie


Video: Broccoli en Wortels (Mei 2022).