Nieuws

Regelmatige intervaltraining kan leeftijdsgebonden veranderingen in het lichaam omkeren

Regelmatige intervaltraining kan leeftijdsgebonden veranderingen in het lichaam omkeren


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Experts bestuderen de effecten van verschillende trainingsmethoden
Voldoende beweging is belangrijk voor de algehele lichamelijke gezondheid. Elke vorm van activiteit is beter voor het menselijk lichaam dan een zittende levensstijl. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat de zogenaamde intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT) zeer efficiënt is als het gaat om het omkeren van veel leeftijdsgebonden veranderingen.

Wetenschappers van de Mayo Clinic in Rochester ontdekten dat intervaltraining met hoge intensiteit het lichaam effectief helpt beschermen tegen de gevolgen van veroudering. De artsen publiceerden de resultaten van hun studie in het tijdschrift "Cell Metabolism".

Wat is intervaltraining met hoge intensiteit?
De zogenaamde intervaltraining met hoge intensiteit omvat korte, plotselinge verhogingen van intensieve aërobe activiteit binnen een reeks meer gematigde oefeningen. Dit betekent dat je bijvoorbeeld tijdens het joggen gedurende 30 seconden korte sprints strooit, legt de auteur Dr. Sreekumaran Nair van de Mayo Clinic.

De proefpersonen hebben verschillende trainingsprogramma's uitgevoerd
Voor hun onderzoek onderzochten de onderzoekers vrouwen en mannen uit twee verschillende leeftijdsgroepen. De jonge deelnemers waren tussen de 18 en 30 jaar. De oudere groep bestond uit mensen tussen de 65 en 80 jaar. Deze onderwerpen werden vervolgens onderverdeeld in drie gemengde leeftijdsgroepen en namen deel aan verschillende verschillend begeleide trainingsprogramma's, leggen de onderzoekers uit. Deze programma's duurden drie maanden.

Trainingsinhoud van de intervalgroep met hoge intensiteit
De intervaltrainingsgroep met hoge intensiteit fietste drie dagen per week. Er waren altijd hoge intensiteitsintervallen tussen fietsen met een lage intensiteit, leggen de auteurs uit. De proefpersonen trainden ook twee dagen per week op matige snelheid op een loopband.

De tweede groep deed alleen aan krachttraining
Een andere groep hield zich bezig met krachttraining. Tijdens de oefeningen werden de onderste spieren twee dagen per week getraind. De experts legden uit dat de spieren van het bovenlichaam op twee andere dagen werden getraind.

Derde groep maakt gebruik van een gecombineerd programma van oefeningen
De derde groep volgde een gecombineerde training. Deze bestond uit minder zware uithoudingsoefeningen dan in de eerste groep. Krachttraining werd ook gedaan met hogere gewichten maar met minder herhalingen dan in de tweede groep. Deze oefeningen vonden in totaal vijf dagen per week plaats, voegen de artsen toe.

Experts beoordelen verschillende aspecten van de fysiologie
In de groepen waren er duidelijke verschillen in de tijd die de verschillende deelnemers aan training besteedden. Voor en na elke training beoordeelden de onderzoekers verschillende aspecten van de fysiologie van elk onderwerp. Deze omvatten bijvoorbeeld de Body Mass Index (BMI), de hoeveelheid spiermassa en insulinegevoeligheid, wat een indicatie kan zijn voor diabetes, leggen de auteurs uit. Bij de vrijwilligers werden ook routinematige biopsieën uitgevoerd. Met behulp van een biochemische analyse kon ook een zogenaamde uitgebreide vingerafdruk van de spieren worden gemaakt.

Elke vorm van lichaamsbeweging verbetert de algehele prestaties
Bij het analyseren van de verzamelde gegevens, Dr. Nair en zijn collega's ontdekten dat alle vormen van lichaamsbeweging de algehele prestaties hadden verbeterd. Bovendien verminderde de verhoogde insulinegevoeligheid de kans op het ontwikkelen van diabetes.

Intervaltraining met hoge intensiteit leidt tot de grootste voordelen op cellulair niveau
Hoewel alle soorten oefeningen hielpen bij het opbouwen van spieren, was krachttraining het meest effectief voor het opbouwen van spiermassa en het verbeteren van kracht, wat doorgaans afneemt met de leeftijd, rapporteren de onderzoekers. Op cellulair niveau hebben intervaltraining met hoge intensiteit de grootste voordelen laten zien, leggen de wetenschappers verder uit. Met name in de zogenaamde HIIT-groep ontdekten de onderzoekers dat de jongere deelnemers aan de studie een toename zagen in de zogenaamde mitochondriale capaciteiten van 49 procent. De oudere deelnemers zagen een stijging van 69 procent.

Intervaltraining verbetert de insulinegevoeligheid
De uitgevoerde intervaltraining verbeterde ook de insulinegevoeligheid van de vrijwilligers. Deze verbetering was sterker dan bij enige andere vorm van lichaamsbeweging. De onderzoekers vergeleken eiwitconcentratiegegevens om te begrijpen waarom intervaltraining tot dergelijke voordelen leidde.

Bij sedentaire mensen neemt de aanmaak van eiwitmoleculen af
Eiwitten worden beschadigd door de effecten van onze omgeving. De beschadigde eiwitten moeten worden vervangen door nieuw gesynthetiseerde (geproduceerde) eiwitten, zo meldt de experts. Met de leeftijd neemt de productie van veel eiwitmoleculen bij zittende mensen af. De geleidelijk verminderde hoeveelheid van deze eiwitmoleculen veroorzaakt dan een functionele achteruitgang.

Intervaltraining met hoge intensiteit verbetert de eiwitproductie
Training, vooral HIIT, verbeterde de eiwitproductie en verhoogde de eiwitfrequentie in spieren. De aanzienlijke toename van de mitochondriale functie, die vooral bij ouderen is opgetreden, houdt verband met de verhoogde eiwitvoorraad in de spieren, leggen de auteurs uit.

HIIT lijkt in sommige gevallen de leeftijdsgebonden daling te keren
In sommige gevallen lijkt HIIT de leeftijdgerelateerde achteruitgang in zowel de mitochondriale functie als spieropbouwende eiwitten daadwerkelijk om te keren. De effecten van de training kunnen leiden tot een transformatie van de mitochondriën. Dit zou kunnen verklaren waarom fysieke activiteit en training onze gezondheid op zoveel verschillende manieren ondersteunen, zeggen de wetenschappers.

Resultaten kunnen leiden tot de ontwikkeling van speciale medicijnen
Omdat spier-, hersen- en hartcellen verslijten en niet gemakkelijk te vervangen zijn, neemt de functie van deze drie soorten weefsel af met de leeftijd, legt de auteur Dr. Nair. Als lichaamsbeweging de verslechtering van mitochondriën en ribosomen in spiercellen voorkomt of zelfs herstelt, kan een dergelijke training ook hetzelfde effect hebben op andere weefsels, stelt de expert. De resultaten zouden onderzoekers in de toekomst in staat kunnen stellen medicijnen te ontwikkelen die enkele van de voordelen van lichaamsbeweging opleveren. Dit zou vooral mensen helpen die om gezondheidsredenen geen sporttraining kunnen uitvoeren, legt Dr. (net zo)

Auteur en broninformatie


Video: FYSIEKE METING training RKZVC 1 1- 11- 2016 (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Tojalar

  Dit is geen grap!

 2. Ahuiliztli

  Je hebt geen gelijk. Kom binnen, we bespreken het. Schrijf me in PM, we zullen het afhandelen.

 3. Reshef

  Welke woorden nodig zijn ... geweldig, de zin uitstekend

 4. Beamard

  Het spijt me, maar ik denk dat je een fout maakt. Laten we bespreken.

 5. Calchas

  Ik deel je mening volledig. Er zit iets in en ik vind je idee leuk. Ik stel voor om het ter sprake te brengen voor algemene discussie.

 6. Jerrah

  Mijn excuses voor het bemoeien met ... maar dit onderwerp staat heel dicht bij mij. Schrijf naar PM.Schrijf een bericht