Nieuws

Studie: Vrouwen lijden veel vaker en gewelddadiger aan allergieën

Studie: Vrouwen lijden veel vaker en gewelddadiger aan allergieën


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Allergieën en astma: vrouwen lijden vaker en heftiger
Ongeveer elke derde Duitser lijdt aan allergieën. Stuifmeel, dierenhaar, verschillende soorten voedsel: er zijn echt genoeg triggers voor allergieën. Sommige allergenen lijken bij vrouwen intensere effecten te hebben. Volgens wetenschappers lijden ze vaker en heftiger aan pollen- en voedselallergieën en dus ook aan astma.

Meer dan 20.000 verschillende allergietriggers
Volgens een ouder onderzoek is ongeveer een op de drie volwassenen in Duitsland allergisch. En ook ieder derde kind lijdt aan een allergie, zo bleek onlangs uit het AOK-kinderrapport. Er zijn genoeg mogelijke oorzaken: "Er zijn tegenwoordig meer dan 20.000 verschillende triggers van allergieën bekend", schrijft de Duitse Allergie- en Astma-Vereniging (DAAB) op haar website. Sommige triggers zijn blijkbaar problematischer voor vrouwen dan voor mannen, zoals Oostenrijkse experts nu melden.

Vrouwen lijden steeds vaker aan pollen en voedselallergieën
Vrouwen lijden vaker en heftiger aan pollenallergieën en voedselallergieën en dus ook aan astma, meldt de Medische Universiteit (MedUni) Wenen in een actuele uitgave.

Dienovereenkomstig verhogen enerzijds vrouwelijke geslachtshormonen het risico en de symptomen van astma en allergieën, en anderzijds zijn ook hormoonpreparaten zoals de anticonceptiepil belangrijk.

Zoals Erika Jensen-Jarolim van het Instituut voor Pathofysiologie en Allergieonderzoek van MedUni Wenen benadrukte ter gelegenheid van Wereldvrouwendag op 8 maart, zouden deze factoren meer aandacht moeten krijgen.

Meisjes worden kwetsbaarder naarmate ze ouder worden
Volgens de informatie lijden jongens tot tien jaar steeds meer aan allergieën en astma. Maar met het begin van seksuele volwassenheid en puberteit, maakt de verhoogde afgifte van het geslachtshormoon oestrogeen de meisjes veel kwetsbaarder.

“Oestrogenen zorgen ervoor dat ontstekingscellen, zoals mestcellen, gevoeliger zijn voor allergenen. Het mannelijke hormoon testosteron lijkt daarentegen een soort beschermende functie te hebben ”, zegt Jensen-Jarolim.

Dit fenomeen begeleidt vrouwen met de golven van hormoonafgifte in hun respectieve levensfasen - van de eerste menstruatie tot het gebruik van anticonceptiva, zwangerschap tot hormoonvervangende therapie tijdens de menopauze.

Bovendien is er een verhoogde gevoeligheid voor milieuverontreinigende stoffen, met name roken.

Vroege diagnose van een allergie
Zoals vermeld in de aankondiging van de universiteit, is het nemen van hormonen tegenwoordig essentieel in termen van leven en gezinsplanning, ook om bijvoorbeeld dalende hormoonspiegels te voorkomen, die niet onbelangrijk zijn bij de ontwikkeling van osteoporose.

"Deze hormonen veroorzaken overgevoeligheid, die ook worden beschreven door atypische symptomen", legt Jensen-Jarolim uit. Atypische symptomen zijn onder meer migraine, gewrichtsproblemen, eczeem, intensivering van acne en ademhalingsmoeilijkheden.

'Tijdens de zwangerschap is de hormoonbalans weer anders. Astma kan verergeren bij een derde van de zwangere vrouwen - en een astmatische aanval tijdens de zwangerschap is een hoog risico voor zowel moeder als kind. ”

Daarom is een vroege diagnose van een allergie, bij voorkeur vóór de zwangerschap, raadzaam - omdat een onbehandelde allergie de eerste stap is naar astma. (advertentie)

Auteur en broninformatieVideo: Is het terecht dat vrouwen minder verdienen dan mannen? (Mei 2022).