Nieuws

Visoliesupplementen voorkomen bij de meeste mensen geen hartaandoeningen

Visoliesupplementen voorkomen bij de meeste mensen geen hartaandoeningenWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Experts onderzochten de effecten van visoliesupplementen
Zogenaamde omega-3 visolie-supplementen worden al lang geassocieerd met een verbeterde gezondheid van het hart. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat het nemen van dergelijke supplementen bij de meeste mensen niet echt hartaandoeningen voorkomt.

De onderzoekers van de American Heart Association (AHA) ontdekten dat het nemen van visoliesupplementen geen bescherming bood tegen hartaandoeningen. De artsen publiceerden de resultaten van hun onderzoek in het tijdschrift "Circulation".

Visoliesupplementen hebben alleen zin voor bepaalde mensen
De auteurs leggen uit dat het nemen van visoliesupplementen alleen tot gezondheidsvoordelen kan leiden als bij patiënten al hartfalen is vastgesteld of al een hartaanval heeft gehad.

Veel Amerikanen nemen visoliesupplementen
Uit een representatief Amerikaans onderzoek onder meer dan 2000 mensen in 2015 bleek dat ongeveer 21 procent van de ondervraagden supplementen met visolie slikte. Uit de huidige studie bleek dat veel van de consumenten geen beschermende voordelen kregen door het te gebruiken, zeggen de artsen.

Experts analyseren de gegevens van 13 klinische onderzoeken
Het komt erop neer dat veel mensen de visoliesupplementen zonder goede reden gebruiken, leggen de wetenschappers uit. De evaluatoren van de American Heart Association analyseerden de gegevens van 13 gerandomiseerde klinische onderzoeken voor hun onderzoek. Daarbij probeerden ze de potentiële rol van visoliesupplementen beter te begrijpen bij de preventie en behandeling van cardiovasculaire gebeurtenissen, waaronder beroertes en hartaanvallen.

Risicopatiënten worden beschermd tegen de dood door hartziekte door visoliesupplementen
Bij mensen zonder hartaandoeningen is er geen bewijs dat visoliesupplementen enig nut hebben bij het voorkomen van hartaanvallen, beroertes of hartfalen. Echter, voor mensen met een eerdere hartaanval of met gediagnosticeerd hartfalen, kan het nemen van een dagelijkse dosis van 1.000 mg omega-3-vetzuren uit visolie het risico op overlijden aan hartaandoeningen met ongeveer tien procent verminderen, leggen de experts uit.

Visolie met omega-3 kan hartritmestoornissen voorkomen
De omega-3-vetten in visolie kunnen het risico op aritmieën (abnormale hartslagen) helpen verminderen. Deze aritmieën kunnen leiden tot plotseling overlijden en lagere triglycerideniveaus, zeggen artsen.

Eet vaker vette vis
Idealiter zouden mensen zich moeten inspannen om een ​​vetrijk visdieet te eten. Op deze manier krijgen de getroffenen voldoende omega-3-vetzuren, zeggen de auteurs. Helaas zouden de gegevens aantonen dat de meeste mensen dat niet doen. Hartziekte-experts zijn het er dan ook over eens dat het eten van vis de beste manier is om de beschermende voordelen van omega-3 te krijgen. Eet meer vette vis in plaats van visoliesupplementen te nemen, adviseren de auteurs.

Welke vis bevat omega 3?
Zalm, sardines, makreel en andere vette vis bevatten de meeste omega-3 vetzuren. Het kwikgehalte is ook laag bij deze vissen. Vissen kunnen over het algemeen een beschermend effect hebben, omdat ze een eiwitbron zijn die weinig verzadigd vet bevat en rijk is aan andere voedingsstoffen, aldus de dokters.

Eet tweemaal per week 100 gram vis
De American Heart Association beveelt aan dat mensen tweemaal per week ongeveer 100 gram vis eten om hun hart gezond te houden door consumptie. Wil je supplementen met visolie nemen, bespreek dan eerst de voor- en nadelen met je huisarts, gaan de experts verder. (net zo)

Auteur en broninformatieVideo: Omega 3 vetzuren. EPA, DHA (Augustus 2022).