Nieuws

Lage rugpijn: wat echt helpt tegen lage rugpijn


Diepe rugpijn: wat helpt tegen rugpijn
In Duitsland worden steeds meer therapieën voor rugklachten voorgeschreven. Dit is niet bijzonder verrassend, velen van ons brengen het grootste deel van de dag door aan onze bureaus. Maar ook mensen die meestal in hun werk zitten, kunnen rugpijn tegengaan.

We brengen steeds meer tijd door met zitten
Meer dan 80 procent van de Duitsers heeft op een bepaald moment in hun leven rugpijn. Dit heeft ook te maken met het feit dat veel werkende mensen het grootste deel van de dag zitten. "Helaas heeft de tijd waarin we zitten de tijd dat we bewegen ingehaald", zei het hoofd van de centrale fysiotherapie van het Freiburg Universitair Medisch Centrum, Jörg Bohmann, in een ouder bericht. Als er klachten zijn, moet u niet te voorzichtig zijn. Integendeel, gezondheidsdeskundigen adviseren om de rug te versterken door middel van oefeningen om pijn te voorkomen.

Pak rugpijn natuurlijk aan
Zo lang zitten beschadigt onze rug heel snel. Als je diepe rugpijn ervaart, zoek dan eerst een pijnvrije houding.

Geneesmiddelen moeten worden vermeden, omdat volgens de huidige studies geneesmiddelen tegen rugpijn vaak meer kwaad doen dan helpen.

Warmte heeft zichzelf bewezen als een eenvoudig huismiddeltje tegen rugpijn, bijvoorbeeld in de vorm van een kruik of een warm bad. Speciale oefeningen tegen rugpijn worden ook aanbevolen.

Sporten tegen rugklachten
Volgens experts zijn oefeningen zoals kattenbultjes, hackers en krullen geschikt. En natuurlijk sporten die het kruis versterken - bijvoorbeeld zwemmen, nordic walking of pilates.

Het hangt echter af van het juiste bedrag. 'De dosis maakt het gif. Als iemand met rugproblemen gewoon loopt, is dat verkeerd. Als hij dit heel lang doet, zal hij zichzelf schade toebrengen ', legt Dr. Reinhard Schneiderhan, voorzitter van de German Spine League, in een interview.

Hij vervolgde: 'Zwemmen is niet altijd goed voor je rug. Naast dat rug- of schoolslagzwemmen een positief effect kunnen hebben, belast de dolfijn een ongetrainde rug. Fietsen heeft weinig zin, maar het is ook geen last. ”

Bij stress worden de spieren gespannen
In een actueel rapport van persbureau dpa hebben andere experts belangrijke informatie en nuttige tips over het onderwerp lage rugpijn.

Naast zitten, gebrek aan lichaamsbeweging en overgewicht is stress een van de redenen waarom zoveel mensen lage rugklachten hebben.

Zoals de psycholoog van de pijnkliniek van de universiteit van Göttingen, Michael Whitsun, uitlegde, spannen de spieren zich op stressvolle momenten. Als de betrokkene vervolgens gaat sporten, verlicht hij de spanning.

Als het lichaam echter permanent wordt blootgesteld aan deze staat van stress, zijn de spieren ook constant gespannen - het resultaat kan pijn zijn.

'Deze pijn kan zelfs chronisch worden en zich steeds meer uitbreiden', zei Pinksteren volgens dpa.

Juiste matras en goede schoenen
Zwemmen, fietsen, yoga: bewegen is in principe logisch, maar: 'Niets doen wat goed doet', waarschuwde Peter Baum, medisch directeur van de gezamenlijke kliniek Gundelfingen.

Combinaties van uithoudings- en spieropbouwtraining zijn ideaal. Prof. Bernd Kladny, secretaris-generaal van de Duitse Vereniging voor Orthopedie en Orthopedische Chirurgie (DGOOC) beveelt Nordic Walking aan: "Het is een goede combinatie van spiertraining, het bevorderen van mobiliteit en uithoudingsvermogen." Het is belangrijk dat de patiënt überhaupt iets doet.

Om niet-specifieke lage-rugpijn tegen te gaan, moet u ook goed naar bed gaan. De wervelkolom heeft 's nachts verlichting nodig. Volgens de boom is "de juiste matras cruciaal". Het lichaam moet er zonder spanning op liggen.

'Iedereen moet het proberen, en niet slechts vijf minuten in de winkel.' Kladny ziet het op dezelfde manier: 'Veel retailers bieden aan om de matras thuis te testen', zegt de dokter.

Ook goed schoeisel is belangrijk. Volgens Baum kunnen mensen die voor het eerst rugklachten hebben gewoon een goede hardloopschoen kopen. "Ze zijn meestal erg goed opgevuld." Dit absorbeert schokkenergie tijdens het lopen.

Oefeningen voor een fitte rugspieren
Peter Baum van de Gundelfingen Joint Clinic heeft enkele aanbevelingen voor oefeningen voor een fitte rugspier, die elk tien keer moeten worden herhaald: met de kattenbult kijk je in een viervoeter met je rug recht en buig je langzaam je rug totdat je rug volledig is is rond. En terug naar de startpositie.

De rug van de koe begint ook in de viervoeterpositie. Maar in plaats van je rug te buigen, laat je hem langzaam in de holle rug vallen en je ogen opheffen. Dan terug naar de startpositie.

Bij de brug lig je met je rug op de mat, leg je je benen op en leg je je armen opzij van je lichaam. Til vervolgens langzaam je heupen van de vloer en rol wervels op voor wervels. Houd je billen tien seconden omhoog.

Om je billen te versterken, ga je op de mat liggen met je buik naar beneden en kruis je je armen onder je voorhoofd. Hef dan langzaam je rechte benen op en span je billen. Houd het kort en leg het even langzaam neer.

Ontspanning mag ook niet worden verwaarloosd. Je kunt op de grond knielen en je billen op je hielen leggen. Leg dan je hoofd op de grond, strek je armen naar voren en leg je handen op de grond. Adem diep en gelijkmatig in. De positie moet ongeveer een minuut worden vastgehouden. (advertentie)

Auteur en broninformatie


Video: Artrose Lage Rug - Slijtage Onderrug (Januari- 2022).