Nieuws

Het veranderen van de tijd is bijzonder stressvol voor kinderen en adolescenten

Het veranderen van de tijd is bijzonder stressvol voor kinderen en adolescenten


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Kinderen en adolescenten moeten zich voorbereiden op de tijdverandering
Na de omschakeling van winter- naar zomertijd aanstaande zondag zullen veel mensen weer problemen hebben met hun slaappatroon en een soort "mini jetlag" ontwikkelen. Vooral kinderen en adolescenten worden getroffen, benadrukt slaaponderzoeker Gerhard Klösch van de Universitaire Kliniek voor Neurologie van MedUni Wenen. De expert adviseert je daarom om je van tevoren voor te bereiden op de tijdverandering.

Met de omschakeling van de klokken van winter- naar zomertijd komende zondag (2:00 uur tot 3:00 uur) verliezen we een uur van onze normale slaaptijd. Veel mensen voelen deze 'mini-jetlag' helemaal niet, maar kinderen en adolescenten moeten voorbereid zijn op de verandering, waarschuwt de Weense slaaponderzoeker. Omdat jongeren het meest worden getroffen door de omschakeling.

Jongeren met een hogere slaapbehoefte
Puur fysiologisch gezien is bij jongeren al een verhoogde vatbaarheid voor problemen met uitstel van slaaptijd te constateren, meldt de deskundige. “Als we 10 jaar zijn, hebben we tussen de tien en elf uur rustgevende slaap nodig, als adolescenten ongeveer negen uur. Alleen dan zijn zeven uur voldoende ”, aldus Klösch. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het overschakelen naar de zomertijd kinderen en adolescenten effectief 32 minuten slaap kost. Dit minpuntje kan zich gedurende twee weken dagelijks voortslepen en ophopen, benadrukt de slaaponderzoeker.

Smartphones verergeren het probleem
Het effect wordt vaak verergerd door het gebruik van digitale apparaten zoals smartphones, tablets en pc's. 'Het probleem is dat digitale apparaten de slaap beroven met hun blauwe licht. Het is daarom belangrijk om minimaal vier of vijf dagen van tevoren 's avonds mobielvrije periodes te plannen en, indien mogelijk, een half uur eerder naar bed te gaan', legt Gerhard Klösch uit. Voor kinderen en adolescenten kan de verschuiving in slaaptijd aanzienlijke gevolgen hebben. Omdat jongeren, in tegenstelling tot ouderen, 's ochtends nog een diepe slaap hebben, legt de deskundige uit. Hoe later ze gaan slapen, hoe later deze diepe slaapfase komt.

Onderbroken diepe slaapfase
Als de kinderen en jongeren vanwege het tijdsverschil midden in de diepe slaapfase van de ochtend wakker worden, slapen ze volgens de onderzoekers. Dit verhoogt ook het risico op ongevallen in het wegverkeer. Zelfs op "normale" tijden zouden de kinderen en adolescenten in de loop van de week een enorme "slaapdruk" opbouwen, die dan veel mensen tot het middaguur in het weekend zou ontslaan, meldt Klösch. Ongeveer een op de drie mensen heeft 's ochtends een wekker nodig om naar de kleuterschool of school te gaan.

Stressintolerantie en lage prestaties
Bovendien zijn de meeste jongeren vanuit chronobiologisch oogpunt nog steeds 'avondmensen', legt de Weense slaaponderzoeker uit. Door over te schakelen op zomertijd wordt het reeds bestaande slaapgebrek nog verergerd en veroorzaakt het stress-intolerantie en een slechte prestatie. Een effect dat volgens de expert ook bij de docenten moet voorkomen. "Tests op maandag na de omschakeling zijn daarom niet bijzonder raadzaam of oneerlijk", aldus Klösch.

Verreikende gevolgen van slaperigheid overdag
Volgens de deskundige zijn slaperigheid en slaperigheid overdag in het algemeen een verreikend probleem bij adolescenten. Een recent Brits onderzoek heeft aangetoond dat adolescenten die over het algemeen meer vermoeid zijn, niet alleen opvallen op school, maar later ook steeds meer problemen vertonen in het sociale weefsel. Yorkse wetenschappers gebruikten Yorkse misdaadstatistieken om te laten zien dat "15-jarigen die constant moe en gespannen waren in hun sociaal gedrag later een crimineel risico hadden, toen 29-jarigen een 4,5 keer hoger risico hadden worden"; meldt Klösch.

Schaf de tijdverandering af
De slaaponderzoeker benadrukt dat het veranderen van de tijd - van winter naar zomer of andersom - over het algemeen niet meer actueel en onnodig is. Omdat het menselijk organisme zich sowieso automatisch aanpast aan het natuurlijke ritme van het licht. “Zodra het eerder licht wordt, passen we ons aan. We hoeven de tijd niet te veranderen. Licht is een optimale timer ”, zegt Klösch. Volgens hem zou het fundamenteel beter zijn om één keer vast te houden. (fp)

Auteur en broninformatieVideo: Gehandicapte kinderen noodgedwongen thuis door gebrek aan vrijwilligers (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Aart

  Nieuwsgierig maar niet duidelijk

 2. Eorlson

  Dit vermakelijke bericht

 3. Baha Al Din

  Uitstekend en tijdig bericht.

 4. Denys

  Het was en met mij. We kunnen over dit thema communiceren. Hier of in PM.Schrijf een bericht