Nieuws

Evaluatie: Steeds meer mensen in de EU lijden aan depressie

Evaluatie: Steeds meer mensen in de EU lijden aan depressie


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Duitsland staat op de vijfde plaats van de EU-landen met een depressie
In de afgelopen decennia hebben steeds meer mensen een depressie ontwikkeld. Uit een recent EU-rapport bleek dat ongeveer 6,8 procent van de volwassen bevolking in de EU nu lijdt aan depressie.

De onderzoekers ontdekten dat depressie onder volwassenen wijdverbreid is in de EU. Bijna zeven procent van alle EU-burgers lijdt aan depressie. Blijkbaar zijn de mensen in Hongarije bijzonder zwaar getroffen. De experts publiceerden de resultaten van de studie op de website van het Bureau voor de statistiek van de Europese Unie.

Depressie berooft mensen van levensvreugde
Volgens het laatste rapport is 6,8 procent van de volwassen EU-burgers depressief. Depressie veroorzaakt ernstig aanhoudend verdriet en verlies van interesse in elke activiteit die mensen normaal gesproken graag doen. Met andere woorden, de vreugde en interesse in het leven gaan verloren, zeggen experts.

Gezonde mensen kunnen soms ook symptomen van depressie ervaren
Soortgelijke symptomen kunnen soms ook worden waargenomen bij gezonde mensen. Als de depressie echter lang aanhoudt en ernstig is, resulteert dit in een aanzienlijk verlies van kwaliteit van leven, leggen de artsen uit.

Hongarije loopt in de voorhoede van depressie in de EU
De cijfers in het nieuwe rapport maken duidelijk in welke landen hoeveel mensen aan een depressie lijden. Volgens deze cijfers zijn de meeste mensen met een depressie in Hongarije. Daar lijdt maar liefst 10,5 procent van de bewoners aan de ziekte, leggen de auteurs van het rapport uit. Na Hongarije worden Portugal (10,4 procent) en Zweden (9 procent) het zwaarst getroffen.

De minst depressieve mensen bevinden zich in Tsjechië
In Tsjechië (3,2 procent) en Slowakije (3,5 procent) worden de minste depressieve mensen vergeleken, leggen de wetenschappers uit. Ook in Kroatië (3,9 procent) en Litouwen (4,1 procent) zijn er weinig mensen met een depressie.

Vrouwen hebben over het algemeen meer kans op een depressie
Depressie blijkt vaker bij vrouwen voor te komen dan bij mannen. Uit het huidige EU-rapport blijkt dat 7, 9 procent van de vrouwen momenteel kampt met depressieve symptomen. Ter vergelijking: de waarde van depressieve mannen is slechts 5,5 procent, voegen de experts eraan toe. 2, 9 procent van de mensen met een depressie meldde ernstige depressieve symptomen.

Het opleidingsniveau beïnvloedt de kans op depressie
Een hoger opleidingsniveau werd geassocieerd met lagere percentages depressieve symptomen in de studie. Het aantal depressies onder de bevolking met een lager of middelbaar onderwijs is twee keer zo hoog als onder mensen met het zogenaamde tertiair onderwijs.

Mensen met een beter inkomen hebben minder kans op een depressie
Er was ook een verband tussen inkomen en depressieve symptomen. In alle EU-landen rapporteerden mensen in de laagste inkomensgroep vaker depressieve symptomen dan mensen met een hoger inkomen, zeggen de auteurs. Op EU-niveau is het aantal depressieve symptomen in het segment met het laagste inkomen driemaal hoger dan in het hoogste inkomensniveau.

Welke effecten heeft depressie op de getroffenen?
Depressie mag over het algemeen niet lichtvaardig worden opgevat. Op een gegeven moment hebben getroffen mensen niet langer de mogelijkheid om de ziekte via wilskracht te beïnvloeden. Depressie is vaak de oorzaak van arbeidsongeschiktheid. In bijzonder slechte gevallen moeten zieke mensen zelfs met vervroegd pensioen worden gestuurd. Naar schatting wordt in Duitsland ongeveer 50 procent van de zelfmoorden per jaar veroorzaakt door depressie.

Duitsland staat op de vijfde plaats van de landen met een depressie
Duitsland scoort relatief hoog in de evaluatie van het EU-rapport. In Duitsland lijdt ongeveer 8,4 procent van de mensen aan depressie, leggen de onderzoekers uit. Hiermee staat Duitsland op de vijfde plaats van de landen met de hoogste depressies. (net zo)

Auteur en broninformatieVideo: Zijn steeds meer jongeren depressief? (Juni- 2022).