Nieuws

Ontwikkelde test voor prostaatkanker maakt veel prostaatbiopsie vermijdbaar

Ontwikkelde test voor prostaatkanker maakt veel prostaatbiopsie vermijdbaar


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Artsen zijn op zoek naar nieuwe tests om prostaatkanker op te sporen
Een prostaatbiopsie is voor de betreffende mannen een uiterst ongemakkelijke gebeurtenis. De gebruikelijke procedure vereist het verwijderen van weefsel van de prostaat. Onderzoekers hebben nu de moleculen geïdentificeerd die verantwoordelijk zijn voor de geur van prostaatkanker. Een nieuw ontwikkeld proces kan deze geur bepalen. Dit kan in de toekomst onaangename prostaatbiopten voorkomen.

De onderzoekers van de Indiana University hebben tijdens een onderzoek bijzondere moleculen gevonden die verantwoordelijk zijn voor de geur van prostaatkanker. Een nieuw ontwikkelde test kan deze moleculen vinden en zo veel mannen redden van een prostaatbiopsie. De artsen publiceerden de resultaten van hun studie dit jaar tijdens de National Meeting of the American Chemical Society.

Kan een sensor prostaatkanker ruiken?
Het idee voor dit project is begonnen met een studie die in 2014 is gepubliceerd. Uit dit onderzoek bleek dat getrainde honden prostaatkanker met een nauwkeurigheid van meer dan 97 procent konden opsnuiven, legt auteur Dr. Mangilal Agarwal van het Integrated Nanosystems Development Institute van de Indiana University. Het onderzoeksteam werkt al geruime tijd aan een sensor die hypoglykemie kan detecteren op basis van iemands ademhaling.

Vroege opsporing is cruciaal bij prostaatkanker
Als honden prostaatkanker kunnen ruiken, moeten we dat ook kunnen, zegt onderzoeker dr. Amanda Siegel. Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Vroege detectie is cruciaal om het leven van veel mannen met prostaatkanker te redden, leggen de experts uit. De nu gebruikte screeningtest beoordeelt de zogenaamde PSA-waarden in een bloedmonster. Deze test bepaalt vervolgens of een biopsie moet worden uitgevoerd of niet.

Veel biopsieën zijn niet nodig
De prostaatklier produceert meestal een bepaald eiwit in kleine hoeveelheden, maar verhoogde niveaus kunnen op veel verschillende aandoeningen duiden, waaronder prostaatkanker, leggen de experts uit. Het resultaat van de test wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd en dit leidt vaak tot onnodige biopsieën. Momenteel zou ongeveer 60 procent van de mannen die een prostaatkankerbiopsie krijgen, zo'n test niet hoeven te ondergaan, leggen de auteurs uit in het Forbes-zakenblad.

Risicofactoren voor prostaatkanker waar u zeker rekening mee moet houden:
- De leeftijd van prostaatkanker neemt toe met de leeftijd
- Familiegeschiedenis ziekten
- Grote mensen hebben meer kans op prostaatkanker
- Mannen met een zwarte huid lopen een verhoogd risico
- Obesitas is een risicofactor voor prostaatkanker
- Bepaalde eerdere kankers verhogen het risico op prostaatkanker

Onnodige ingrepen kunnen worden vermeden met een nieuwe test
We hopen dat ons onderzoek artsen en patiënten zal helpen beter geïnformeerde beslissingen te nemen over het al dan niet uitvoeren van een biopsie, zeggen de onderzoekers. Op deze manier kunnen hopelijk niet-geautoriseerde interventies worden voorkomen.

Experts onderzochten 100 urinemonsters van mannen met prostaatbiopsie
Voor hun onderzoek verzamelden de artsen urinemonsters van 100 mannen die een prostaatbiopsie ondergingen. Om problemen te vermijden die vergelijkbare studies hadden met degradatie van monsters, heeft het team van Dr. Agarwal een speciale voorbewerkingsstap. Ze voegden natriumchloride toe en neutraliseerden het zuur. De wetenschappers leggen uit dat dit ervoor moet zorgen dat de monsters tijdens de analyse intact blijven.

Artsen ontdekken moleculen die 90 procent van de prostaatkanker waren
Vervolgens bepaalden de onderzoekers de zogenaamde gaschromatografie-massaspectrometrie om de vluchtige organische stoffen te bepalen. Met behulp van deze methode identificeerden de onderzoekers een kleine set moleculen die in 90 procent van de monsters van prostaatkankerpatiënten verscheen.

Er is meer onderzoek nodig
Het team is vervolgens van plan uitgebreide tests uit te voeren bij verschillende gezondheidscentra om hun resultaten te valideren. Bij een hondentrainer moeten de resultaten van de test ook worden vergeleken met de resultaten van getrainde honden. De onderzoekers zeiden dat hun test de komende jaren beschikbaar zou kunnen zijn voor patiënten en artsen. (net zo)

Auteur en broninformatie


Video: MyTest Prostaat instructievideo (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Zolojin

  Leuk antwoord

 2. Jeanina

  Ik bevestig. Alle bovenstaande vertelde de waarheid. Over dit thema kunnen we communiceren. Hier of in PB.

 3. Zulkizshura

  Het spijt me, maar ik denk dat je het mis hebt. Ik kan mijn positie verdedigen. E -mail me op PM, we zullen het bespreken.

 4. Mikora

  Ik accepteer het met plezier. De vraag is interessant, ik zal ook deelnemen aan de discussie. Ik weet dat we samen tot het juiste antwoord kunnen komen.Schrijf een bericht