Nieuws

Op oudere leeftijd zal het moeilijker zijn om gezond te slapen

Op oudere leeftijd zal het moeilijker zijn om gezond te slapen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Experts bestuderen de relaties tussen leeftijd en slaapgewoonten
Veel mensen in Duitsland hebben slaapproblemen. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat slaapgewoonten veranderen naarmate we ouder worden. Sommige senioren verliezen zelfs op oudere leeftijd het vermogen om diep en rustig te slapen.

Wetenschappers van de University of California, Berkeley ontdekten in hun onderzoek dat het voor sommige mensen op oudere leeftijd moeilijker is om een ​​goede nachtrust te vinden. Slecht slapen kan tot gezondheidsproblemen leiden en zelfs bijdragen aan ernstige ziekten. De artsen publiceerden de resultaten van hun onderzoek in het tijdschrift "Neuron".

Wat is slaapfragmentatie?
Slaapfragmentatie is in verband gebracht met een aantal medische aandoeningen, waaronder depressie en dementie. Mensen met gefragmenteerde slaap worden 's nachts meerdere keren wakker en missen de diepe slaapfasen, legt Bryce Mander van de auteur van de University of California uit.

Er is een verband tussen verstoorde slaap en dementie
Slecht slapen kan bijdragen aan verschillende ziekten. Neem bijvoorbeeld dementie, er is een bidirectioneel verband tussen slaapstoornissen en het proces van dementie, zegt co-auteur Joe Winter. Met andere woorden, dementie veroorzaakt vaak slaapproblemen. Slechte slaap kan op zijn beurt de achteruitgang van het geheugen en andere mentale vermogens versnellen. Zo ontstaat een zogenaamde vicieuze cirkel waarin dementie en slechte slaap elkaar versterken, voegt Winter toe.

Een verschuiving in slaapgewoonten betekent niet altijd gezondheidsproblemen
Soortgelijke ongunstige cycli kunnen ook voorkomen bij andere ziekten. Niet elke verandering in slaapgewoonten betekent echter een gezondheidsprobleem. In sommige gevallen zijn deze effecten volkomen normaal, legt Bryce Mander uit.

Slaapgewoonten veranderen in de loop van het leven
Veel ouderen gaan vroeg naar bed en staan ​​heel vroeg op. Bovendien slapen veel van de getroffenen over het algemeen minder in vergelijking met slaapgewoonten op jongere leeftijd. Dat hoeft niet per se een slecht teken te zijn, zeggen de onderzoekers. Ouderen mogen niet in paniek raken omdat ze tegenwoordig wat minder slapen. Dit slaapgedrag leidt niet automatisch tot dementie, benadrukt Mander.

Voldoende beweging verbetert de slaapkwaliteit
Desalniettemin is het belangrijk om slaap als een levensstijlfactor te erkennen, waarschuwen de auteurs van het onderzoek. Slaap is belangrijk voor onze gezondheid, evenals voldoende lichaamsbeweging, lichaamsbeweging en gezond eten. Een reden waarom regelmatige lichaamsbeweging belangrijk is voor onze gezondheid, is de impact van deze activiteit op onze slaap, zeggen de artsen. Regelmatige lichaamsbeweging leidt ook tot een verbeterde slaapkwaliteit.

Slaapkwaliteit is belangrijker dan de duur van de slaap
De slaapkwaliteit is eigenlijk belangrijker dan de slaapduur, zeggen de experts. Dus als oudere mensen iets minder slapen dan vroeger of 's nachts wakker worden, hoeft dit niet per se verband te houden met of gezondheidsproblemen te veroorzaken. U moet echter met uw arts spreken als u routinematig minder dan zes uur per nacht slaapt of als u langere, aaneengesloten slaapblokken mist, adviseren de onderzoekers.

Wat is slaapapneu?
Een reden voor slaapstoornissen kan slaapapneu zijn. Zogenaamde obstructieve slaapapneu veroorzaakt 's nachts herhaalde ademhalingsonderbrekingen. De ziekte wordt bijvoorbeeld geassocieerd met hartaandoeningen en diabetes. Sommige onderzoekers zijn ook van mening dat slaapapneu de achteruitgang in geheugen en denken kan versnellen.

Hoe kunnen patiënten hun slaap verbeteren?
In andere gevallen hebben de getroffenen aanpassingen van de levensstijl nodig om de slaap te verbeteren. Zo kunnen ouderen hun slaap verbeteren door fysieke en sociale activiteiten in hun dagelijks leven te integreren. De temperatuur in de slaapkamer moet comfortabel zijn en blootstelling aan kunstlicht moet beperkt zijn, adviseren de wetenschappers.

Mensen moeten op jongere leeftijd aandacht besteden aan gezond slapen
Daarnaast is het volgens de onderzoekers belangrijk dat mensen voldoende daglicht krijgen. Dit ondersteunt het circadiane ritme van het lichaam (de slaapwachtcyclus). We moeten echter pas op onze slaap letten als we ouder worden. Omdat experts op middelbare leeftijd vaak het vermogen verliezen om diep te slapen. Deze daling zette zich door de jaren heen voort. Tot dusver is het echter nog steeds niet duidelijk of goede slaapgewoonten jongere mensen helpen om op oudere leeftijd te worden beschermd tegen slaapproblemen, voegt studie-auteur Bryce Mander toe. (net zo)

Auteur en broninformatie


Video: ONTDEK HOE JE VERDER KUNT HERSTELLEN NA EEN HERSENINFARCT (Juni- 2022).


Opmerkingen:

  1. Hieu

    Opmerkelijk, en het alternatief?

  2. Kendriek

    Sorry hoor, maar dat past zeker niet bij mij. Zijn er andere variaties?Schrijf een bericht