Nieuws

Veel zon in het voorjaar: Duitsland wordt in 2017 geconfronteerd met een extreme muggenplaag


Goede weersomstandigheden: experts zijn bang voor een enorme muggenplaag
Ideale weersomstandigheden voor muggen hebben de afgelopen weken de overhand gehad. Het ongedierte is daarom veel eerder dit jaar. In 2017 zou er zelfs een echte muggenplaag kunnen zijn. Experts hebben tips over wat helpt tegen vervelende muggen.

Ideaal weer voor muggen
Als het jaar zonnig en warm blijft en er voldoende regen valt, kan 2017 een goed muggenjaar worden. Nu al, twee tot drie weken eerder dan normaal, zwermden de bloedzuigende plagen uit, legde de bioloog Dr. Doreen Walther, muggenexpert bij het Leibniz Centrum voor Agrarisch Landschapsonderzoek (Zalf) in de Müncheberg in München in een bericht van persbureau dpa. Als er geen plotselinge koudegolf is, is dit ideaal voor de meer dan 50 soorten muggen in Duitsland, zegt Walther.

Verspreiding van exotische muggen
"Het wordt spannend. Als de omstandigheden goed zijn, kunnen er in 2017 vele generaties muggen zijn - ten koste van de mens ', aldus de wetenschapper.

Wereldwijd zijn ongeveer 3.500 soorten muggen bekend en alleen al in Duitsland zijn er ongeveer 50 soorten. Experts maken zich zorgen over de toenemende verspreiding van exotische muggen zoals de Aziatische tijgermug in Duitsland, die tal van ziekteverwekkers zoals virussen, eencellige organismen en rondwormen kunnen overdragen.

Infectieziekten zoals malaria, gele koorts of zika worden overgedragen door muggen, maar volgens veel experts is het risico op het krijgen van een ziekte door een beet te verwaarlozen.

Schaarse kennis van inheemse soorten
Maar: "Hoewel er redelijk goede kennis is over de biologische eigenschappen van tropische muggensoorten, die in hun thuisland bekend staan ​​als drager van ziekteverwekkers, is de kennis over de inheemse soort erg schaars", zegt de portal "Mosquito Atlas", waar de Zalf werkt samen met het Friedrich-Loeffler-Instituut (Federaal Onderzoeksinstituut voor Diergezondheid).

En verder: "u.a. er zijn geen gegevens over of inheemse muggen geïntroduceerde tropische ziekteverwekkers zouden kunnen overdragen. "

Onlangs uitgekomen exemplaren onderweg
Muggen die al rondvliegen, zouden in kelders of op zolders overwinterd hebben. Volgens Walther zijn ook pas uitgekomen exemplaren in beweging, vooral in Zuid-Duitsland.

'Maar alleen de vrouwtjes zuigen bloed omdat ze het eiwit nodig hebben om hun eieren te vormen', zegt de wetenschapper volgens de dpa.

Bovendien omvatten de bloedzuigers zwarte muggen en de muggen, waarvan het seizoen meestal in mei begint.

Over de eerste zei Walther: 'Er zijn bijvoorbeeld genoeg larven in de Oder, zodat ze op grote schaal kunnen voorkomen, zolang het maar niet plotseling koel en regenachtig wordt.'

Zwarte muggen zijn bijzonder lastig omdat ze onder de kleding van mensen kruipen en grote, jeukende zweren achterlaten die slecht genezen.

En volgens de expert is Gnitzen al gevangen in vallen: "Het ongedierte, dat slechts twee millimeter groot is, reist voornamelijk in de schemering en prikt bij voorkeur de haarlijn van mensen."

Bescherm jezelf tegen jeukende beten
Je kunt niet volledig aan het ongedierte ontsnappen. Je kunt jezelf in ieder geval vaak beschermen tegen jeukende beten - onder andere met zogenaamde all-in-one sprays, die ook moeten beschermen tegen teken, grasmijten en andere insecten.

Naast dergelijke middelen zijn er nog veel andere dingen die helpen tegen vervelende muggen. U kunt insecten dus thuis of in de tent weghouden van muskietennetten en uzelf beschermen tegen beten buitenshuis met lichte, huidbedekkende kleding.

Volgens verschillende onderzoeken worden de bloedzuigers aangetrokken door slechte geuren zoals zweet of stinkende sokken. Dit moet dus worden vermeden. Als huismiddeltje tegen muggen behoren geuren zoals knoflook of kool tot de mogelijkheden. (advertentie)

Auteur en broninformatie


Video: Posterenk Toerisme (Januari- 2022).