Nieuws

Universitair onderzoek: de risico's op psychose door cannabisgebruik zijn vrij laag

Universitair onderzoek: de risico's op psychose door cannabisgebruik zijn vrij laag


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Leidt het gebruik van marihuana automatisch tot psychose?
Tot nu toe waren veel artsen van mening dat het roken van cannabis heeft geleid tot een grotere ontwikkeling van psychosen. Onderzoekers hebben nu echter ontdekt dat cannabisgebruik veel minder snel een psychose ontwikkelt dan eerder werd gedacht.

Onderzoekers van de York University ontdekten dat het roken van cannabis de kans op psychose bij de meeste mensen niet significant verhoogde. De artsen publiceerden de resultaten van de studie in het tijdschrift "Addiction".

Gecombineerd gebruik van cannabis met tabak is een groot probleem
Als mensen regelmatig grote hoeveelheden cannabis roken, kan het risico op psychose nog steeds toenemen, aldus de onderzoekers. Bij incidenteel laag verbruik is het echter zeldzaam dat dergelijke symptomen optreden. Het grootste gevaar bij cannabis is het gecombineerde gebruik van de drug met tabak, legt auteur Ian Hamilton uit.

Psychosen door cannabisgebruik zijn uiterst zeldzaam
Het verband tussen cannabis en psychosen is al eerder onderzocht door onderzoekers toen de drug in de jaren zestig populair werd. Uit Brits onderzoek is tot nu toe gebleken dat 23.000 mensen moeten stoppen met cannabis om psychose te voorkomen, aldus expert Ian Hamilton van de Daily Mail.

In het verleden was de kracht van cannabis veel lager
Er is echter meer onderzoek nodig om meer te weten te komen over de effecten van zeer effectieve cannabis, benadrukken de onderzoekers. Uit de onderzoeken bleek duidelijk dat hoe sterker de cannabis was, hoe groter de kans was dat psychologische problemen zouden ontstaan, zeggen de experts. De meeste spraakmakende onderzoeken die tot nu toe zijn uitgevoerd, komen uit een tijd dat de kracht van cannabis nog veel lager was.

Welke invloed hebben cannabidiol en tetrahydrocannabinol op consumenten?
Zeer effectieve cannabis bevat volgens de onderzoekers minder cannabidiol (CBD), waarvan wordt aangenomen dat het beschermt tegen negatieve bijwerkingen zoals psychose. Hoewel een hoger niveau van tetrahydrocannabinol (THC), het andere bestanddeel van het medicijn, symptomen kan veroorzaken, leggen de wetenschappers uit.

Studies analyseren de kracht van cannabis
Marihuana is de afgelopen 20 jaar een stuk sterker geworden, zeggen experts. Een oudere studie analyseerde bijna 39.000 monsters van cannabis die tussen 1995 en 2014 in beslag waren genomen. Gedurende deze tijd is het bestanddeel dat de psychedelische effecten van marihuana veroorzaakt, constant toegenomen, voegen de artsen eraan toe. Het THC-gehalte in de in beslag genomen cannabis is gestegen van vier procent in 1995 tot twaalf procent in 2014. Deze toename in potentie vormt een hoger risico op cannabisgebruik, vooral onder adolescenten, zeggen de onderzoekers. De huidige studie toonde voor het eerst ook duidelijk aan dat de symptomen verergeren bij patiënten met schizofrenie door het gebruik van cannabis.

Wat is psychose?
Psychose wordt gedefinieerd als een vorm van geestesziekte waarbij mensen wanen, hallucinaties of beide tegelijkertijd ervaren. Mensen met psychische aandoeningen zoals schizofrenie of bipolaire stoornis lijden soms zodanig aan hun ziekte dat ze uiteindelijk zelfmoord plegen of andere mensen ernstige schade berokkenen, omdat stemmen in hun hoofd zeiden dat ze dat moesten doen, vertelden de experts aan Daily Mail.

De verkoop van cannabis moet worden gereguleerd
Algemene cannabisregulering zou volgens Ian Hamilton helpen om alle gezondheidsrisico's door consumptie te verminderen. Een gereguleerde cannabismarkt zou kwaliteitscontrole introduceren en dus zouden gebruikers ook informatie krijgen over de kracht van cannabis, benadrukt de expert. Supersterke cannabissoorten zijn verantwoordelijk voor tot wel een kwart van de nieuwe gevallen van psychotische psychische aandoeningen, waarschuwen de wetenschappers. Een sterke vorm van het medicijn, bekend als Skunk, is zo krachtig dat gebruikers driemaal vaker een psychotische episode ervaren dan abstinente mensen zonder consumptie, voegen de onderzoekers eraan toe. (net zo)

Auteur en broninformatie


Video: Krijg je van wietolie psychoses, knipafval en bloeddruk - Cannabis Questions 77-79 (Mei 2022).