Nieuws

Aankruispreventie voor de vakantiereis

Aankruispreventie voor de vakantiereis


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Zoals elk jaar beginnen veel mensen in het voorjaar weer met het plannen van hun vakantie. Als je te maken hebt met mogelijke doelen, moet je de gezondheid in de gaten houden. Naast de eventueel noodzakelijke vaccinaties voor reizen, valt hier ook het onderwerp tekenpreventie onder. Omdat zelfs op vakantie het risico bestaat om besmet te worden door ziekteverwekkers, bijvoorbeeld het vroege zomer meningo-encefalitis (TBE) virus, door een tekenbeet. TBE is een ziekte van de hersenvliezen en het centrale zenuwstelsel.

Of het nu gaat om een ​​wandelvakantie in de Alpen, een stedentrip of een verblijf aan zee, de Duitsers hebben keuze te over bij het plannen van hun vakantie. Vooral in het voorjaar behandelen geïnteresseerden boekingen voor hun jaarlijkse vakantie. Zoals de toeristische analyse van de Foundation for Future Issues aan het begin van het jaar laat zien, zijn reizen voor meer dan een derde van de Duitsers naar andere Europese landen erg populair (34 procent). Vakantie binnen Duitsland staat op de tweede plaats voor een vijfde van de ondervraagden (23 procent).

Let bij het plannen van uw vakantie op TBE-risicogebieden
Veel populaire reisbestemmingen bevinden zich in gebieden waar het risico op besmetting met TBE-virussen door een tekenbeet bijzonder groot is. Waar reizigers ook op vakantie zijn, ze moeten controleren of de geplande bestemming in het TBE-risicogebied ligt. In Duitsland omvat dit grote delen van Beieren, Baden-Württemberg en delen van Zuid-Hessen en Thüringen. In Europa worden bijvoorbeeld landen als Oostenrijk, Zweden, Polen of de Baltische landen getroffen.

Dankzij voorzorgsmaatregelen goed voorbereid op vakantie
De juiste maatregelen kunnen teken op vakantie voorkomen. Omdat er enkele trucs zijn die bloedzuigers helpen voorkomen. Zelfs als lange kleding niet graag kiest bij warm weer, heeft het veel voordelen: het beschermt tegen zonnebrand, verkoelt beter dan korte kleding en helpt tekenbeten te voorkomen. Daarnaast worden stevige schoenen, beschermende insectenwerende middelen en een grondige zoektocht naar teken na een verblijf in de natuur aanbevolen. TBE-vaccinatie kan ook voorkomen dat u TBE krijgt na een tekenbeet. Als een teek wordt gedetecteerd, helpen hulpmiddelen zoals een teekkaart of een pincet om de parasiet te verwijderen.

TBE-vaccinatiebescherming
Teken worden actief zodra het gedurende 7 opeenvolgende dagen 7 graden Celsius warm of warmer is. In Duitsland duurt het tekenseizoen meestal van februari tot oktober. Het begin of het einde van het seizoen kan ook verschuiven bij geschikte temperaturen. In het beste geval zou TBE-vaccinatiebescherming daarom het hele jaar door beschikbaar moeten zijn. De instelling van vaccinatiebescherming kan op elk moment beginnen. Voor vaccinatiebescherming die meerdere jaren duurt, zijn drie vaccinaties vereist gedurende een vaste periode van meerdere maanden. Dit wordt gevolgd door een regelmatige verfrissing. Als het tekenseizoen op handen is, kan op korte termijn ook vaccinatiebescherming voor het huidige seizoen worden ingesteld. Raadpleeg hiervoor uw arts.

Wie betaalt voor TBE-vaccinatie?
Sommige zorgverzekeraars dekken de kosten van vaccinatie tegen TBE. Er zijn echter verschillende soorten handelingen van verzekeraars. Er wordt bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen geïnteresseerden in vaccinatie die in een TBE-risicogebied wonen of daar op vakantie zijn. Degenen die in een dergelijk gebied wonen, profiteren meestal van de volledige kostendekking van de zorgverzekeraar. Volgens de vaccinatierichtlijn van het Federaal Gemengd Comité heeft iedereen die deze vaccinatie nodig heeft voor reizen buiten Duitsland geen verplichte uitkering.

Veel zorgverzekeraars ontmoeten hun verzekerden echter wel: sommige verzekeraars betalen het TBE-vaccin ook volledig als reisvaccinatie. Andere zorgverzekeraars bieden de mogelijkheid om TBE-vaccinatie voor vakantiegangers te subsidiëren via een wettelijk voordeel. Een telefoontje met je eigen zorgverzekering kan hier vaak helpen. Op de website van het Centrum voor Reisgeneeskunde staat ook een lijst met zorgverzekeraars en de kosten van reisvaccinaties.

Auteur en broninformatieVideo: Gadgets voor in je hotel: moet je dit meenemen op reis? (Juni- 2022).