Nieuws

Helmtherapieën met asymmetrisch kinderhoofd, geen uitkering in geld

Helmtherapieën met asymmetrisch kinderhoofd, geen uitkering in geld


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

BSG: Tot dusver is er geen aanbeveling van de verantwoordelijke commissie van het artsenfonds
De zogenaamde helmtherapie voor de behandeling van een onevenwichtig of misvormd hoofd van een kind maakt geen deel uit van de dienstencatalogus van de wettelijke ziektekostenverzekering. Het is een nieuwe behandelmethode waarvoor het bevoegde Federaal Gemengd Comité van Artsen en Zorgverzekeraars nog geen goedkeuring heeft gekregen, het Federaal Sociaal Hof (Kassel) heeft in verschillende uitspraken van de vorige dag beslist (Az.: B 3 KR 17/16 R en anderen).

Bij controversiële therapie krijgen baby's een soort helm (medisch: hoofdorthese). Deze laat alleen op bepaalde punten specifieke ruimte over, zodat de schedel daar primair groeit en zo een uniforme vorm krijgt. De therapie moet uiterlijk tussen de vierde en de twaalfde levensmaand beginnen en duurt twee tot drie maanden voor kleine misvormingen en langer voor ernstige misvormingen. De helm moet 23 uur per dag worden gedragen.

In de vier gevallen die de BSG heeft vastgesteld, bedroegen de kosten van een dergelijke therapie tussen de 1.300 en 2.000 euro. De ouders van de kinderen hadden hun zorgverzekeraars gevraagd dit voor hen te doen. De schatkist weigerde dit te doen.

Terecht, zoals de BSG heeft besloten. Een lichte asymmetrie van het hoofd mag sowieso niet als een ziekte worden gezien. Ernstige vormen "kunnen echter niet voor elke ziektewaarde worden besproken". Er zijn echter erkende behandelmethoden door middel van positionering en fysiotherapie. "Helmetherapie" daarentegen is een "nieuwe behandelmethode" waarvoor een positieve beoordeling door het Federaal Gemengd Comité nog steeds ontbreekt.

In deze federale commissie beslissen artsen, ziekenhuizen en zorgverzekeraars samen over de lijst van voordelen die de wettelijke ziektekostenverzekering biedt. Consumenten- en patiëntenvertegenwoordigers zijn betrokken, maar hebben geen stemrecht. Zonder de aanbeveling van de Federale Gemengde Commissie hoeven en moeten wettelijke ziektekostenverzekeraars over het algemeen niet betalen voor een behandelmethode.

Volgens een verklaring van de Society for Neuropediatrics and the German Society for Social Pediatrics and Adolescent Medicine in 2012 zijn de behandelingsresultaten voor ernstige misvormingen met een hoofdorthese beter dan bij de erkende therapieën. Er zijn echter geen aanwijzingen dat het niet behandelen van een misvormd hoofd later nadelige medische gevolgen kan hebben. Het is daarom twijfelachtig "of helmtherapie een medisch voordeel heeft buiten de puur cosmetische verbetering van craniale asymmetrie". mwo

Auteur en broninformatieVideo: Ina moet rondkomen van 950 euro per maand: Het is een strijd - RTL NIEUWS (Juni- 2022).


Opmerkingen:

  1. Faegul

    Ja precies.

  2. Jerett

    Eerder dacht ik anders, veel dank voor de informatie.

  3. Nibar

    Laten we voorzichtig zijn.Schrijf een bericht