Nieuws

Wetenschap: Bij astma worden bepaalde helpercellen ziektetriggers

Wetenschap: Bij astma worden bepaalde helpercellen ziektetriggers


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Wetenschappers identificeren de moleculaire oorzaak van astma
De symptomen van astma zijn relatief eenvoudig onder controle te houden, maar op basis van de beschikbare behandelmethoden is nog geen genezing bereikt. Ook de oorzaken van de ziekte blijven onduidelijk. In een recente studie konden onderzoekers echter het moleculaire mechanisme identificeren dat een type immuuncel creëert die betrokken is bij allergische aandoeningen zoals astma.

De wetenschappers rond professor Dr. Magdalena Huber van de Philipps Universiteit van Marburg kon in haar studies aantonen dat bepaalde eiwitten die betrokken zijn bij de ontwikkeling van immuuncellen leiden tot een disbalans in de aanvoer van immuuncellen. Onder invloed van de eiwitten kunnen overmatig speciale immuuncellen worden geproduceerd die geassocieerd zijn met de ontwikkeling van auto-immuunziekten zoals astma. De onderzoekers publiceerden hun resultaten in het tijdschrift "Nature Communications".

Controle celdifferentiatie
Door de moleculaire processen te analyseren die leiden tot de differentiatie van de zogenaamde T-helpercellen, konden de wetenschappers baanbrekende inzichten opdoen. T-helpercellen dragen normaal gesproken bij aan de afweer van het lichaam tegen bijvoorbeeld wormen en kanker, maar ze zijn ook betrokken bij auto-immuunziekten en astma, leggen de experts uit. Deze immuuncellen komen voort uit onvolgroeide voorlopers en zijn gespecialiseerd in bepaalde diensten wanneer externe prikkels ze stimuleren om volwassen te worden, gaan de wetenschappers verder. Dit proces wordt celdifferentiatie genoemd.

Interactie van twee onderzochte eiwitten
Welke cellen zich tijdens celdifferentiatie ontwikkelen, wordt volgens de onderzoekers gestuurd door de netwerkachtige interactie van genen die elkaar aan- en uitzetten. "Om allergische ziekten effectief te bestrijden, is het belangrijk om erachter te komen hoe de differentiatie van de T-helpercellen genetisch wordt gecontroleerd", zegt prof. Huber. Het onderzoeksteam onderzocht daarom de interactie van twee eiwitten die een significante invloed hebben op de differentiatie van de T-helpercellen. Ze analyseerden de effecten van de zogenaamde "interferon-regulerende factoren" IRF1 en IRF4.

Tegengestelde effecten van de twee eiwitten werden onderzocht
De wetenschappers ontdekten dat de twee eiwitten tegen elkaar werken wanneer zich een bepaald type T-helpercel ontwikkelt, de Th9-cel. Deze Th9-cellen worden gekenmerkt door de productie van het eiwit interleukine 9 (IL-9) en de experimenten hebben aangetoond dat IRF1 de productie van IL-9 onderdrukt, rapporteren de onderzoekers. Het IRF4-eiwit daarentegen bevorderde de IL-9-productie. Deze waarneming suggereerde dat IRF1 en IRF4 strijden om koppeling aan een gen dat de bouwinstructies voor IL-9 bevat, meldt de Philipps University of Marburg.

Effecten op de ontwikkeling van astma
In het muismodel onderzochten de onderzoekers de gevolgen van de tegengestelde activiteiten van IRF1 en IRF4 voor de ontwikkeling van astma. Hier konden ze aantonen dat IRF1 het pathogene effect van Th9-cellen beperkt. Dit suggereert dat "astmapatiënten een verstoord evenwicht hebben tussen de twee factoren en daarom meer astma-bevorderende IL-9 produceren", legt de eerste auteur Lucia Campos Carrascosa van de Philipps Universiteit van Marburg uit.

Nieuwe behandelingsmogelijkheden
"Onze studie bewijst dat de moleculaire verhouding tussen IRF1 en IRF4 het lot van Th9-cellen beïnvloedt", aldus Prof. Die. Dit opent ook nieuwe mogelijkheden voor de behandeling van allergische aandoeningen zoals astma. Naast de wetenschappers uit Marburg waren ook onderzoekers van de Universitaire Kliniek van Mainz, de Universiteiten van Würzburg en München (LMU) en Japanse onderzoekers uit Osaka bij de studie betrokken. (fp)

Auteur en broninformatieVideo: Een slimme zelftest voor adem (Mei 2022).