Nieuws

Jeugdig ongeduld groeit met toenemende testosteronniveaus

Jeugdig ongeduld groeit met toenemende testosteronniveaus


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Impulsiviteit: met toenemende testosteronniveaus groeit het jeugdige ongeduld
Geduld is zeker niet voor iedereen. Vooral tieners kunnen vaak niet snel genoeg gaan. Onderzoekers zijn er nu achter gekomen waarom. Dienovereenkomstig is de stijging van de testosteronniveaus tijdens de puberteit verantwoordelijk voor jeugdig ongeduld.

De kunst van wachten
Door de hectische wereld van werk en de constante beschikbaarheid via smartphones en dergelijke zijn veel mensen de kunst van het wachten vergeten. Sommige mensen kunnen gewoon niet snel genoeg gaan. Het is een gruwel dat ze op anderen moeten wachten of in de rij moeten staan ​​bij de kassa. Maar het is de moeite waard om iets aan ongeduld te doen. Dit is echter bijzonder moeilijk voor jongeren. Onderzoekers hebben daar nu redenen voor gevonden.

Stijging van testosteronniveaus tijdens de puberteit
Wetenschappers van het Max Planck Institute for Human Development in Berlijn en de University of California, Berkeley geven de jeugdige ongeduld de schuld van de stijging van de testosteronniveaus tijdens de puberteit.

In een studie gepubliceerd in het tijdschrift "Psychoneuroendocrinology", onderzochten de onderzoekers voor het eerst de rol van hormonen bij impulsieve beslissingen.

Omdat jongens impulsiever zijn dan meisjes, richtte de studie zich op het onderzoeken van jongens tussen 11 en 14 jaar, meldt het instituut.

Meer ontvankelijk voor onmiddellijke beloningen
Om hun puberteit te bepalen, dienden in totaal 72 adolescenten twee speekselmonsters in de ochtend in om hun testosteronniveau te bepalen. Om meer te leren over hun impulsief gedrag, hebben de studiedeelnemers ook een beslissingstest afgelegd.

Ze moesten in totaal 80 beslissingen nemen over een hypothetisch bedrag dat in de toekomst op een andere of een andere manier werd aangeboden. Ze konden dus kiezen tussen een vroege, kleinere hoeveelheid geld of een hogere hoeveelheid in de verre toekomst.

Uit de studie blijkt dat een meerderheid van de adolescenten ontvankelijker is voor onmiddellijke beloningen. Gemiddeld koos ongeveer twee derde van de deelnemers aan de studie voor het kleinere bedrag, dat sneller te krijgen was.

Wetenschappers associëren gevoeligheid voor onmiddellijke beloningen met de effecten van testosteron op bepaalde beloningsgerelateerde hersenregio's, zoals het striatum.

De puur chronologische leeftijd van de deelnemers aan de studie kan deze gevoeligheid niet verklaren. Alleen met toenemende leeftijd wordt de timing van de beloning minder belangrijk.

Beloon goed gedrag op korte termijn
"Onze studie maakt duidelijk dat puberteitsleeftijd - gemeten in termen van fysieke en hormonale volwassenheid - in ontwikkelingspsychologisch georiënteerde studies in aanmerking moet worden genomen", legt hoofdauteur Corinna Laube van het Max Planck Institute for Human Development uit.

'Ontwikkelingsverschillen kunnen vaak niet worden bepaald door de chronologische leeftijd.'

De studie is een volgende stap in de richting van een beter begrip van het impulsieve besluitvormingsgedrag van adolescenten en vult de resultaten van een eerdere studie van het instituut aan.

“Impulsiviteit hoort bij opgroeien en hoort bij een gezonde ontwikkeling. Jongeren verwerven zo nieuwe vaardigheden die ze als zelfstandig persoon nodig hebben. Maar jongeren kunnen zich ook schaden met hun impulsieve gedrag ', zegt co-auteur Wouter van den Bos van het Max Planck Institute for Human Development.

Vanuit een educatief perspectief kan het tegen de achtergrond van de beschikbare studieresultaten raadzaam zijn om goed gedrag bij jongeren op korte termijn te belonen in plaats van te verwijzen naar toekomstige beloningen. (advertentie)

Auteur en broninformatieVideo: Algoritmes, Moraal u0026 Klont. Met Maxim Februari (Juni- 2022).