Nieuws

Wereld Hypertensiedagen: Preventie van hoge bloeddruk is vaak erg belangrijk, zelfs bij kinderen

Wereld Hypertensiedagen: Preventie van hoge bloeddruk is vaak erg belangrijk, zelfs bij kinderen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Steeds meer kinderen en jongeren lijden aan hoge bloeddruk door overgewicht. Daarom roepen cardiologen ter gelegenheid van Wereld Hypertensiedag kinderartsen op om de bloeddruk intensiever te controleren. Dit gebeurt te zelden omdat hypertensie op oudere leeftijd als een ziekte wordt beschouwd.

Steeds meer kinderen en jongeren hebben een hoge bloeddruk omdat ze te zwaar zijn. Een Europese richtlijn eist daarom dat kinderartsen de bloeddruk controleren tijdens preventieve onderzoeken. Een mede-initiatiefnemer rechtvaardigde de stap op een symposium van de Duitse Hypertensive League e.V. DHL® op het 123e jaarlijkse congres van de Duitse Vereniging voor Interne Geneeskunde in Mannheim.

Hypertensie, ook wel hypertensie genoemd, kwam in het verleden minder vaak voor bij kinderen. "Kinderen met aangeboren hart- en bloedvat- of nieraandoeningen werden meestal getroffen", meldt professor Dr. med. Elke Wühl, senior arts in de sectie pediatrische nefrologie van het Center for Pediatric and Adolescent Medicine in het Heidelberg University Hospital. “Het behandelen van hypertensie in deze gevallen is al lange tijd routine. Het verlagen van de bloeddruk kan vaak verdere orgaanschade voorkomen ”, vervolgt de expert, die gespecialiseerd is in de behandeling van nieraandoeningen bij kinderen. De laatste jaren neemt het aantal kinderen met hoge bloeddruk zonder onderliggende ziekte echter toe. De oorzaak is dan vaak een te hoog lichaamsgewicht: 'Een op de vier kinderen met obesitas lijdt aan hoge bloeddruk', zegt professor Wühl, lid van de Hypertension Commission for Children and Adolescents of the Hypertension League. Bij kinderen met overgewicht ligt het aandeel rond de zeven procent. Kinderen met een normaal gewicht kunnen ook hoge bloeddruk krijgen.

De European Society of Hypertension (ESH) heeft daarom vorig jaar haar richtlijnen voor de behandeling van hypertensie bij kinderen en adolescenten herzien. De eis dat kinderartsen en huisartsen de bloeddruk onder controle moeten houden bij alle kinderen en adolescenten wordt bevestigd. "Vanaf 3 jaar moet dit bij elke medische presentatie worden gedaan", zegt professor Wühl. Bij jongere kinderen is een bloeddrukmeting meestal alleen nodig voor risicofactoren, zoals na vroeggeboorte of voor aangeboren hartaandoeningen en nieraandoeningen.

Het diagnosticeren van hoge bloeddruk bij kinderen en adolescenten is niet eenvoudig. De kinderarts heeft speciale bloeddrukmanchetten nodig, waarvan de breedte en lengte moeten worden aangepast aan de bovenarm van de kinderen. De bloeddruk is lager bij kinderen en adolescenten dan bij volwassenen. Professor Wühl legt uit: “Een waarde van 120 tot 80 mm Hg, die optimaal is voor volwassenen, is normaal voor een 12-jarige, te hoog voor een 6-jarige, voor een 3-jarige is het ernstige hypertensie en een noodgeval voor een pasgeboren baby. ' De ESH-richtlijn bevat daarom tabellen met de bloeddrukgrenzen voor verschillende leeftijden. Vanaf 16 jaar gelden de aanbevelingen voor volwassenen, waarbij de bovengrens 140 tot 90 mm Hg is.

Bij kinderen met overgewicht wordt de behandeling in eerste instantie uitgevoerd door de levensstijl te veranderen. Het doel is om één tot twee kilo per maand af te vallen. Dit betekent meer bewegen en gezond eten. Professor Wühl legt uit: "De kinderen moeten overmatig suikergebruik en frisdrank vermijden en de inname van vet en zout beperken." Fruit, groenten en vezels worden aanbevolen. Daarnaast is er minimaal 60 minuten beweging per dag. Buiten school zouden kinderen minder dan twee uur per dag moeten zitten.

'Als de kinderen afvallen en sporten, normaliseert de bloeddruk meestal', zegt professor Wühl. Als dit niet werkt, moeten artsen niet bang zijn om medicijnen voor te schrijven. De meeste geneesmiddelen onder hoge druk worden goed verdragen en zijn even effectief bij kinderen en adolescenten als bij volwassenen. Als de bloeddruk niet wordt gecontroleerd, dreigt de eerste gevolgschade in de adolescentie. Dit omvat een verdikking van de hartspier en bloedvaten, wat een voorbode kan zijn van vasculaire verkalking. Het komt zelden voor dat hoge bloeddruk na verloop van tijd toeneemt. "Veranderingen in de bloeddruk van adolescenten gaan door tot in de volwassenheid", zegt professor Wühl. Experts noemen dit het "trackingfenomeen".

Auteur en broninformatieVideo: Wat kan een oorzaak zijn van een hoge of lage bloeddruk en wat heeft dit met je hersenen te maken? (Juni- 2022).


Opmerkingen:

  1. Leander

    Ik geloof dat dit jouw fout is.

  2. Sakus

    Is het absoluut met je eens. Ik denk dat dit een uitstekend idee is. Ik ben het met je eens.

  3. Dagan

    Ik denk dat dit de prachtige gedachte isSchrijf een bericht