Nieuws

Wereldwijde vergelijking van gezondheidsstelsels: Duitsland staat op de 20e plaats

Wereldwijde vergelijking van gezondheidsstelsels: Duitsland staat op de 20e plaats


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

De kwaliteit van de gezondheidszorg is wereldwijd toegenomen
De gezondheidszorg is de afgelopen decennia wereldwijd aanzienlijk verbeterd, maar de kloof tussen de landen met de hoogste zorg en de landen met de laagste zorg is steeds groter geworden. Duitsland staat op de 20e plaats in de huidige ranglijst van de "Quality and Access Index Healthcare" (HAQ-index).

Een internationaal team van onderzoekers met honderden wetenschappers wereldwijd heeft de toegang tot gezondheidsstelsels en de kwaliteit van de gezondheidszorg in 195 landen onderzocht. Dienovereenkomstig is de zogenaamde HAQ-index de afgelopen 25 jaar in een groot aantal landen gestegen. Andorra behaalde de beste positie in de vergelijking van de HAQ-index. Duitsland staat op de 20e plaats, wat duidelijk maakt dat in Duitsland nog aanzienlijke verbeteringen in de kwaliteit van de gezondheidszorg mogelijk zijn. De resultaten van de huidige studie zijn gepubliceerd in het vakblad "The Lancet".

Gezondheidszorg beoordeeld in 195 staten
In hun studie onderzochten de wetenschappers van de "GBD 2015 Healthcare Access and Quality Collaborators" de kwaliteit van de gezondheidszorg in 195 landen wereldwijd en ontdekten dat de HAQ-index tussen 1990 en 2015 in 167 van deze landen verbeterde. De gemiddelde HAQ-index steeg in de genoemde periode wereldwijd van 40,7 naar 53,7 punten. Toch was het verschil tussen de hoogste en de laagste waargenomen HAQ-index in 2015 groter dan in 1990, rapporteren de onderzoekers.

Sterfte voor bepaalde ziekten als basis voor beoordeling
De beoordeling was gebaseerd op de gegevens van de "Global Burden of Disease Study", waarbij de wetenschappers zich richtten op sterfte door bepaalde ziekten (bijvoorbeeld tetanus, tuberculose en verschillende vormen van kanker) die normaal niet dodelijk zijn als ze op de juiste manier worden behandeld. Hoge sterfte bij deze ziekten hangt volgens de onderzoekers nauw samen met de kwaliteit van de zorg. De geregistreerde gegevens hebben echter het nadeel dat met veel chronische ziekten geen rekening is gehouden, geven de wetenschappers toe.

Verbeteringen in de gezondheidszorg hadden beter gekund
De landen met de grootste verbeteringen in de gezondheidszorg van de afgelopen decennia zijn onder meer Zuid-Korea, Turkije, Peru, China en de Malediven, aldus de onderzoekers. Vooral in sommige Centraal-Afrikaanse landen en Afghanistan was de ontwikkeling slecht. In hun onderzoek berekenden de onderzoekers ook welke kwaliteit de gezondheidszorg van de landen theoretisch zou kunnen bereiken op het respectieve ontwikkelingsniveau (socio-demografische index; SDI). "Als elk land de hoogste HAQ-index had behaald op basis van zijn SDI-waarde, zou het gemiddelde in 2015 73,8 punten zijn geweest", rapporteren de wetenschappers.

Er is in Duitsland nog duidelijk ruimte voor verbetering
Voor Duitsland berekenden de onderzoekers een theoretisch haalbare HAQ-index van 90,7 punten, hoewel er slechts 86,4 punten behaald werden. Hoewel in het onderzoek geen expliciete tekortkomingen worden genoemd, worden mazelen bijvoorbeeld opgenomen in de pool van beoordeelde ziekten en tot dusver is de uitroeiing van virussen in Duitsland minder succesvol geweest dan in andere landen. Uit de beoordeling blijkt in ieder geval duidelijk dat er nog ruimte is voor verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg in Duitsland. (fp)

Auteur en broninformatieVideo: 1945. Wraak op de Duitsers. In Europa 20072008 (Juni- 2022).


Opmerkingen:

  1. Zululrajas

    Het spijt me, maar ik kan je niet helpen. Ik weet dat je de juiste oplossing zult vinden. Wanhoop niet.Schrijf een bericht