Nieuws

Ongewone parasietinfectie: twee tumoren verwijderd uit de lever - het was tenslotte geen kanker


Raadselachtige patiënt: uit de lever verwijderde tumoren waren geen kanker
In Tsjechië verwijderden artsen twee grote tumoren uit een lever van een patiënt, die ze beschouwden als vergevorderde carcinomen. Bij nader onderzoek bleek echter dat de vrouw niet aan kanker leed, maar was geïnfecteerd door een parasiet.

Artsen gingen uit van kwaadaardige tumoren
Bij een 38-jarige vrouw in Tsjechië werden tijdens een echografisch onderzoek twee grote tumoren in de lever gevonden. De artsen in de kliniek in de hoofdstad Praag gingen ervan uit dat het kwaadaardige tumoren waren, zogenaamde galwegcarcinomen. Met deze diagnose werd de patiënt doorverwezen naar de chirurgische afdeling van het Militair Centraal Ziekenhuis in Praag, meldt "Spiegel Online". Daar werd ze geopereerd. Later ontdekten de artsen echter dat de vrouw geen kanker had. In zijn rapport verwijst het tijdschrift naar een publicatie van de zaak in de "International Journal of Surgery Case Reports".

Delen van het weefsel waren afgestorven
In het militair centraal ziekenhuis werd eerst een computertomografie gemaakt van de borst van de vrouw. De dokters ontdekten twee kleinere knobbeltjes in de longen. Ze vermoedden dat de kanker zich al had verspreid.

Enkele weken later verwijderden de chirurgen tijdens een operatie de tumoren uit de longen.

Bij onderzoek van het uitgesneden weefsel bleek dat delen ervan waren afgestorven. De pathologen konden echter niet bevestigen dat het kwaadaardige tumoren waren.

De volgende maand werd het deel van de lever van de patiënt verwijderd waar de twee grote tumoren zich bevonden. Ook hier ontdekten de pathologen dat het weefsel door grote gebieden was afgestorven.

Een deel van de lever is vernietigd
In het midden van deze gebieden bleken echter gaten van verschillende groottes te zijn versierd. De patiënt had dus duidelijk geen galkanaalcarcinoom.

Bij verdere tests ontdekten de artsen uiteindelijk dat de lever van de vrouw was geïnfecteerd door parasieten. Deze hadden een deel van het orgel vernield.

Dit waren larven van de kleine vossenlintworm (Echinococcus multilocularis). De patiënt leed aan zogenaamde alveolaire echinokokkose.

Volgens "Spiegel Online" kreeg de vrouw na de gecorrigeerde diagnose een anti-ontwormingsmiddel om mogelijke larven te doden. Ze herstelde zich goed van de operatie.

Radek Pohnan en zijn collega's, die over de casus van de patiënt rapporteerden in de "International Journal of Surgery Case Reports", konden zelfs 15 maanden na de interventie geen enkel bewijs vinden van een worminfectie.

Het nieuwsmagazine wijst erop dat - ondanks de verkeerde diagnose in het begin - de juiste therapie was dat het aangetaste, dode weefsel werd uitgesneden.

Zeldzame maar mogelijk dodelijke infectie
Alveolaire echinococcose (AE) "is een zeldzame maar potentieel dodelijke parasitaire infectie die voornamelijk de lever aantast, maar ook kan uitzaaien naar de longen, hersenen en andere organen", schreven Pohnan en zijn collega's.

Hoewel wormziektes in Duitsland relatief zeldzaam zijn, hebben experts er in het verleden op gewezen dat het risico op besmetting met vossenlintwormen ook in steden toeneemt.

In deze context werd in de "Ärzte Zeitung" gemeld dat Ulm en het omliggende gebied worden beschouwd als het "epicentrum" van de zeldzame parasietziekte, aangezien tot 70 procent van de vossen in de regio de ziekteverwekker dragen.

De dieren hebben zich aangepast aan het stadsleven. Daarom zijn hun uitwerpselen met lintwormeieren vaak te vinden in zandbakken of op groentepleisters. Dit blijft maandenlang besmettelijk.

De vossenlintworm was ook gewaarschuwd voor gezondheidsrisico's uit Noord-Duitsland.

Bescherm tegen wormziektes
Om uzelf tegen lintwormplagen te beschermen, moeten enkele maatregelen worden gevolgd.

“Over het algemeen moet je groenten en fruit op de begane grond wassen voordat je ze eet. Naast het naleven van algemene hygiënevoorschriften, is het logisch om honden en katten elke drie maanden te ontwormen ”, aldus artsen van het Ulm University Hospital.

Het Robert Koch Institute (RKI) heeft op zijn website belangrijke informatie over vossenlintinfecties samengevat.

Het Federaal Centrum voor Gezondheidseducatie (BZgA) biedt ook informatie over het voorkomen van wormziektes op het portaal “kindergesundheit-info.de”.

Bij vermoeden van een worminfectie moet altijd een arts worden geraadpleegd. De betreffende therapie kan - indien overeengekomen met de arts - worden ondersteund door huismiddeltjes voor wormen. (advertentie)

Auteur en broninformatie


Video: Long-NET: neuro-endocriene tumoren van de longen (Januari- 2022).