Nieuws

Compressiepanty's helpen je niet om sneller te rennen

Compressiepanty's helpen je niet om sneller te rennenWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Wat zijn de voordelen van compressiebroeken voor duursporters?
Veel joggers en hardlopers voor lange afstanden zweren bij het effect van zogenaamde compressiepanty's of compressiekousen om hun prestaties, uithoudingsvermogen en loopsnelheid te verbeteren. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat het gebruik van dergelijke speciale kleding hardlopers niet helpt sneller of verder te rennen.

De onderzoekers van het Ohio State University Wexner Medical Center ontdekten dat compressiekousen en panty's geen invloed hadden op de prestaties of snelheid van hardlopers. De artsen hebben een persbericht uitgebracht over de resultaten van hun onderzoek.

Compressiepanty's verminderen de spiervermoeidheid niet
Compressiepanty's verminderen de zogenaamde spiertrillingen aanzienlijk, maar ze helpen de spiervermoeidheid niet te verminderen in vergelijking met hardloopatleten zonder dergelijke panty's, leggen de wetenschappers uit. De resultaten van de studie werden gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van het American College of Sports Medicine (ACSM) van dit jaar.

Verminderde vibratie vermindert spiervermoeidheid niet
Wanneer je spier trilt, veroorzaakt het een energie-consumerende samentrekking. Tot dusver is er een theorie dat minder spiertrillingen tot minder vermoeidheid leiden, legt auteur Ajit Chaudhari uit. De waarheid is echter dat de verminderde trilling niet gepaard gaat met een vermindering van vermoeidheid. Voor het onderzoek liepen de proefpersonen dezelfde route op de loopband met en zonder compressiekousen.

Hoe werkte het experiment precies?
De deelnemers liepen op twee verschillende dagen op de loopband gedurende 30 minuten op ongeveer 80 procent van hun topsnelheid. De ene dag droegen de hardlopers compressiepanty's, de andere dag renden ze zonder dit hulpmiddel, leggen de onderzoekers uit. Met behulp van zogenaamde motion capture-technologie volgden de artsen de lichaamspositie van elke hardloper binnen een fractie van een millimeter. De wetenschappers onderzochten de kracht van de benen en de spronghoogte van de deelnemers voor en na elke run.

Onderzoekers gebruikten voor hun studie speciale loopbanden en een hartslagmeter
De onderzoekers gebruikten voor hun onderzoek een gespecialiseerde loopband met ingebouwde krachtsensoren. Deze maten hoe hard de voeten van de hardlopers de loopband raakten en hoe hard ze elkaar afstoten. Veranderingen in de tijd zijn ook geregistreerd, legt professor Chaudhari uit. De hardlopers droegen ook een hartslagmeter, zodat hun inspanning tijdens het hardlopen kon worden gemeten.

Belasten vermoeide hardlopers hun gewrichten meer?
Er is een theorie dat vermoeide hardlopers hun bewegingen veranderen en daardoor hun gewrichten meer belasten, wat het risico op letsel verhoogt, zeggen de experts. Daarom onderzochten de wetenschappers of vermoeidheid echt werd afgeremd door het dragen van compressiebroeken. Uit verder onderzoek bleek echter dat ervaren hardlopers aan het einde van de training hun gewrichten niet meer belastten dan aan het begin, voegen de wetenschappers toe.

Compressiepanty's leiden tot waargenomen voordelen
Hoewel de resultaten lieten zien dat compressiepanty's vermoeidheid bij hardlopers niet verminderden, kunnen ze nog steeds tot andere voordelen leiden, legt Chaudhari uit. Als hardlopers zich beter voelen bij het dragen van compressiebroeken, is dit al voldoende reden om de speciale panty te dragen. Er is geen bewijs dat het dragen van compressiebroeken slecht kan zijn voor de hardloper, en zelfs de kleinste perceptie telt mee bij het afleggen van lange afstanden, zeggen de artsen. Om deze reden zouden de maillots de hardlopers kunnen helpen op een speciale manier die de wetenschappers niet kunnen meten. Extra onderzoek zou zich nu richten op andere aspecten van compressiepanty's en de potentiële voordelen voor hardlopers op het gebied van prestaties en regeneratie na de training. (net zo)

Auteur en broninformatieVideo: Theo Walcott. How to improve acceleration. Train like a Pro (Augustus 2022).