Nieuws

Onderzoekers: internetgebruik met ontwenningsverschijnselen vergelijkbaar met drugsverslaving

Onderzoekers: internetgebruik met ontwenningsverschijnselen vergelijkbaar met drugsverslavingWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Hebben mensen echt last van ontwenningsverschijnselen op het internet?
Tegenwoordig brengen de meeste mensen veel tijd door op internet. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat frequent internetgebruik kan leiden tot fysiologische veranderingen, die sterk lijken op de effecten van het staken van medicijnen.

In hun onderzoek ontdekten wetenschappers van de Universiteit van Milaan en Swansea dat veelvuldig internetgebruik kan leiden tot fysiologische veranderingen die vergelijkbaar zijn met die welke verband houden met het stoppen met drugs. De experts publiceerden de resultaten van hun studie in het medische tijdschrift "PLOS ONE".

Internetgebruik kan gezondheidsproblemen veroorzaken
Als sommige mensen internet vaak gebruiken, kan dit gezondheidsproblemen veroorzaken. Zowel de hartslag als de bloeddruk namen toe bij mensen die overmatig online zijn, zeggen de onderzoekers. Bovendien neemt bij sommige mensen het gevoel van angst toe. Dergelijke veranderingen konden niet worden waargenomen bij mensen die geen internet gebruikten, leggen de experts uit.

Internetverslaving vergelijkbaar met fysieke verslaving?
'Met andere woorden, je zou kunnen zeggen dat internetverslaving voor sommige mensen een fysieke verslaving is,' leggen de artsen uit. Voor hun onderzoek onderzochten de wetenschappers 144 proefpersonen in de leeftijd van 18 tot 33 jaar. Hartslag en bloeddruk werden gemeten voor alle deelnemers aan het onderzoek voor en na een korte internetsessie. Hun zelfgerapporteerde angsten en internetverslaving werden ook beoordeeld door de wetenschappers.

Fysiologische veranderingen treden daadwerkelijk op
De resultaten van het onderzoek toonden een toename van de fysiologische opwinding toen de internetsessie eindigde bij proefpersonen met een problematisch hoog internetgebruik. We weten al geruime tijd dat mensen die afhankelijk zijn van digitale apparaten vaak angsten melden wanneer ze geen internet kunnen gebruiken, leggen de auteurs van de studie uit. Het is nu echter duidelijk dat de geïdentificeerde psychologische effecten gepaard gaan met daadwerkelijke fysiologische veranderingen, voegen de experts eraan toe.

Na gebruik van internet werd de hartslag verhoogd
Er was een gemiddelde stijging van de hartslag en bloeddruk van drie tot vier procent die onmiddellijk optrad aan het einde van het internetgebruik, legt auteur professor Phil Reed uit. In sommige gevallen waren de waarden zelfs twee keer zo hoog. De toename is niet voldoende om als levensbedreigend te worden geclassificeerd, maar kan worden geassocieerd met gevoelens van angst en veranderingen in het hormonale systeem, die op hun beurt de immuunreacties kunnen schaden.

Is het problematisch of verslavend bij problematisch internetgebruik?
De waargenomen fysiologische veranderingen en de daarmee gepaard gaande toename van angst kan leiden tot een verhoogd gebruik van sedativa, drugs en alcohol bij de getroffenen. Er moet nog worden bepaald of problematisch internetgebruik echt een verslaving is - met fysiologische en psychologische ontwenningsverschijnselen - of dat er meer beperkingen zijn, legt de auteur prof. Roberto Truzoli van de universiteit van Milaan uit. De resultaten van de huidige studie lijken er echter op te wijzen dat internetgebruik voor sommige mensen waarschijnlijk een sterke verslaving zal zijn. (net zo)

Auteur en broninformatieVideo: Alcoholverslaving. Het indrukwekkende verhaal van ervaringsdeskundige Michael (Augustus 2022).