Nieuws

Gezonde dragon in de keuken: een sterk aroma met een vleugje anijs

Gezonde dragon in de keuken: een sterk aroma met een vleugje anijs


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Dragon is vooral populair in de Franse keuken. De delicate aromatische plant geeft de »saus béarnaise« en de Franse vinaigrette voor de salade een onmiskenbare smaak. Het mag niet ontbreken in de beroemde kruidenmix »Fine Herbes«.

Voor een pittige dragonazijn wordt de vers gesneden specerij geleverd in verdunde azijn, die na twee maanden weken wordt gespannen en in flessen wordt gedaan. Verfijn je vis, kip en groenten met dragon, dan kun je het kruid langer koken. Koken ruikt, maar smaakt niet. Alleen de dosis is belangrijk omdat het aroma snel dominant kan worden. Dragon staat ook bekend als medicinale plant: het kruid stimuleert de eetlust, bevordert de spijsvertering en werkt ontstekingsremmend.

Dragon (Artemisia dracunculus) behoort botanisch tot de familie van de madeliefjes. Het kruid van meerdere jaren met de smalle, lange bladeren wordt bossig en bereikt, afhankelijk van de soort, een hoogte van 40 tot 120 centimeter. De plant wordt verondersteld inheems te zijn in Siberië en vandaar naar Zuid-Azië en Zuid-Europa. Pas in de 17e eeuw ontdekten Franse chef-koks het voor de fijne keuken. Over het algemeen worden twee varianten onderscheiden: de "Russische dragon" is de oorspronkelijke vorm en smaakt een beetje bitter en niet zo intens als de "Franse dragon". Dit komt voornamelijk doordat de belangrijkste aromacomponent, de estragole en verschillende flavonoïden ontbreken. De "French dragon" is de beste keuze voor de keuken. Hij overtuigt door zijn fijn-kruidige, ietwat zoete aroma, dat een beetje doet denken aan anijs en kaneel.

Het kruid kan ook in de tuin worden geplant. Hoewel de Russische dragon erg robuust is, stelt het Franse kruid hogere eisen. Het heeft veel zon, voldoende vocht, een beschutte locatie en veel ruimte nodig. De jonge en delicate bladscheuten worden voor de bloei geoogst omdat ze op dit moment bijzonder aromatisch zijn. Het kruid is in de handel vers in pot of als bundel verkrijgbaar, maar wordt ook diepgevroren en gedroogd. Heike Kreutz, bzfe.de

Auteur en broninformatieVideo: 4x Havermoutpap - Recept voor Gezond Ontbijt (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Adrik

  Warm voor je bedankt voor je hulp.

 2. Medus

  Geweldige, zeer grappige informatie

 3. Scottas

  sfphno))))

 4. Virgil

  Volgens mij maak je een fout.

 5. Bureig

  Naar mijn mening heeft hij het mis. Schrijf me in PM.Schrijf een bericht