Nieuws

Smakelijke made kruid lavage Gezond en aromatisch

Smakelijke made kruid lavage Gezond en aromatischWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Lavas: Een pesto uit de kruidentuin
Lavas wordt ook wel made-kruid genoemd. Omdat de plant ruikt en smaakt zoals de kruidensaus die Julius Maggi in 1885 ontwikkelde. De grap is echter: lavas is hier niet inbegrepen.

Het selderij-achtige aroma van de plant is te danken aan etherische oliën die de eetlust stimuleren en een gunstig effect hebben op maag en darmen. In de keuken verhoogt lavas de smaak van vlees, soepen, eiergerechten, champignons en wortelgroenten zoals wortels en selderij. De jonge bladeren kunnen ook worden bereid als groentegarnituur zoals spinazie. Een verfijnde lavaspesto smaakt heerlijk bij pasta, gepofte aardappelen en in saladedressing. Hiervoor worden walnoten, pompoenpitten en knoflook geroosterd in een pan en fijngemalen. Meng vervolgens met puree en peterselie, olie en parmezaan en breng op smaak met zout. Het geheel wordt geleverd in een schone pot met schroefdop en blijft maandenlang in de koelkast als het wordt verzegeld met een laag zonnebloemolie. Omdat het aroma van lavas erg intens is, moet het kruid spaarzaam worden gebruikt. Een mespunt van de gedroogde kruiden of delen van een vers blad is vaak voldoende. Voor warme gerechten worden de bladeren en jonge scheuten pas tegen het einde van het koken toegevoegd.

De lavas (Levisticum officinale) komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit West-Azië en Ligurië en kan meer dan 2 meter hoog worden. De schermbloem met zijn buisvormige stengels en opvallende geveerde bladeren lijkt op een extra grote selderij. Een biet wordt ondergronds gevormd, die in de geneeskunde wordt gedroogd, maar ook wordt gebruikt voor kruidenschnaps. De zaden worden gebruikt als specerij voor kaas en brood.

Lavas is geweldig voor de kruidentuin. In de regel is één plant voldoende voor een gezin van vier. Het heeft veel ruimte nodig en een zonnige tot gedeeltelijk schaduwrijke locatie. Zoals bij veel kruiden is de beste tijd om te oogsten voor de bloei, omdat de jonge bladeren dan bijzonder aromatisch zijn. Het vriest in de winter weer boven de grond, maar ontspruit weer in het voorjaar. Liebstöckel is het hele jaar door verkrijgbaar op de weekmarkt en in goed gevulde supermarkten. Van de lente tot de late herfst komt het kruid ook van lokale productie. Heike Kreutz, respectievelijk

Auteur en broninformatieVideo: Peterselie kweken (Augustus 2022).