Nieuws

Echt superfood? Kokosolie is net zo ongezond als boter en andere vetten

Echt superfood? Kokosolie is net zo ongezond als boter en andere vetten


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Superfood: is kokosolie niet gezond?
Kokosolie wordt de laatste jaren aangeprezen als een echt "wondermiddel". Het moet niet alleen goed zijn voor huid en haar, maar ook de gezondheid bevorderen. Er is onlangs echter een geschil ontstaan ​​over de voordelen van het vermeende superfood. Volgens Amerikaanse onderzoekers is kokosolie niet gezonder dan bijvoorbeeld boter of reuzel. Andere experts bekritiseren de kritiek op kokosolie.

Kokosolie wordt steeds populairder
Als het gaat om de meest waardevolle eetbare oliën voor keuken en gezondheid, benadrukken sommigen het gezondheidsbevorderende effect van lijnolie. Velen gebruiken echter voornamelijk koolzaadolie, die nu nog populairder is bij Duitsers dan zonnebloem- en olijfolie. De afgelopen jaren is ook kokosolie de lokale keuken binnengekomen. Het moet ideaal zijn voor braden en koken en ook voor de gezondheid. Studies tonen nu echter aan dat kokosolie niet gezonder is dan boter of andere vetten.

Veelzijdig
Een paar jaar geleden was kokosolie bijna onbekend in de Duitse keuken, maar nu is het ook te vinden als nieuw 'superfood' in lokale supermarkten en drogisterijen.

Kokosolie wordt al heel lang gebruikt als natuurlijke cosmetica. Het is een populair huismiddeltje voor droog haar en verlicht zonnebrand.

Vanwege het laurinezuur dat het bevat, waar veel ziekteverwekkers en parasieten zoals muggen of teken gevoelig voor zijn, wordt kokosolie ook gebruikt als insectenwerend middel.

Maar de olie is vooral populair vanwege zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar uiteindelijk werden de positieve effecten op ons lichaam in twijfel getrokken.

Gezondheidsvoordelen in twijfel getrokken
De wetenschappers meldden Dr. Stacey Lockyer en Sara Stanner van de British Nutrition Foundation zeiden vorig jaar dat kokosolie niet gezonder is dan andere oliën.

Nu hebben onderzoekers uit de VS gevolg gegeven. Volgens een nieuwe studie is kokosolie net zo ongezond als boter.

De auteurs van de studie, gepubliceerd in het tijdschrift Circulation van de American Heart Association, wijzen erop dat de consumptie van vetten en oliën een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling en preventie van hart- en vaatziekten .

Een lager verbruik van verzadigde vetzuren leidt volgens de experts tot een lager risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

Maar kokosolie bevat veel, namelijk 82 procent verzadigde vetzuren. Varkensreuzel heeft daarentegen slechts een aandeel van 39 procent, rundvet 50 procent en boter 63 procent.

De wetenschappers bevelen aan om verzadigd vet te verminderen. Deze komen vooral voor in boter, kaas, rood vlees en andere dierlijke producten.

In plaats daarvan zouden meer onverzadigde vetzuren op het menu moeten staan. Ze zitten onder meer in vette vis, noten, peulvruchten en avocado's.

Kritiek op kritiek
De wetenschapsjournalist Dipl. Oec. troph. Ulrike Gonder uit echter kritiek op de kritiek op kokosolie op haar website. Volgens de expert berust het werk van de wetenschappers van de "British Nutrition Foundation" op "gedeeltelijk achterhaalde argumenten".

Volgens Gonder is die kokosolie rijk aan verzadigde vetzuren en daarom schadelijk voor de gezondheid is "een van de oudste argumenten tegen kokosolie, die het echter niet meer waar maakt".

Kokosvet bestaat volgens haar eigenlijk voor ongeveer 92 procent uit verzadigde vetzuren, maar de conclusie dat het belangrijk is voor de gezondheid is wetenschappelijk onhoudbaar.

De deskundige verwees naar verschillende onderzoeken en meta-analyses die concluderen dat verzadigde vetzuren op zich geen oorzakelijk verband hebben met het optreden van hartaanvallen of andere hart- en vaatziekten.

Meer middellange vetzuren dan enige andere olie
De gezondheidsvoordelen van kokosolie werden benadrukt in een rapport van de "Norddeutscher Rundfunk" (NDR), dat ook is gebaseerd op informatie van de oecotrofoloog Ulrike Gonder.

De waardevolle kokosolie bevat daarom meer middellange-keten triglyceriden (MCT) dan enig ander plantaardig vet of olie.

Deze vetzuren worden in de lever verwerkt tot zogenaamde ketonen en van daaruit naar de hersenen getransporteerd als hoogwaardige energieleveranciers voor de zenuwcellen.

Studies suggereren ook dat kokosolie de progressie van hersenziekten zoals de ziekte van Alzheimer kan vertragen.

Afvallen met kokosolie
Middelgrote vetzuren bevatten ook laurinezuur, dat ook wordt beschouwd als een afslankproduct.

Studies hebben zelfs aangetoond dat triglyceriden met middellange ketens u helpen af ​​te vallen, maar er zijn alleen effecten op korte termijn onderzocht.

Gewichtsverlies werkt blijkbaar alleen als er minder koolhydraten en gezondere vetten zoals omega-3 vetzuren tegelijk op het menu staan.

Zo starten volgens NDR bijvoorbeeld aardappelen gebakken in kokosolie, maar wilde zalm en groenten in kokosolie zorgen voor een gezonde oliemix.

Geen schadelijke transvetten
Bovendien is kokosolie de enige zacht geperste plantaardige olie die onder hoge hitte geen schadelijke transvetten ontwikkelt.

Naast de gezondheidsvoordelen kan kokosolie ook indruk maken met zijn smaak. Als ingrediënt in exotische gerechten zoals curry's, zoals kokosmelk, kan het bijdragen aan een aangenaam frisse, zoete smaak en de keuken verrijken.

Bij het kopen van kokosolie moet erop worden gelet dat de woorden "native" op het glas verschijnen, dat het afkomstig is van biologische landbouw en zo snel mogelijk na het oogsten van rijp fruit wordt geperst. Olie van onrijpe noten die al maanden wordt bewaard, smaakt een beetje ranzig.

Trouwens: in tegenstelling tot kokosolie, die ook vast is bij kamertemperatuur en eruitziet als wit smeerbaar vet, wordt kokosolie meestal industrieel verwerkt.

Na verhitten, harden en bleken is dit smaakloos en wordt het in de voedingsindustrie gebruikt als vervanging voor palmolie. (advertentie)

Auteur en broninformatie


Video: Raw Vegan Diet 7 Good Reasons to Eat Raw Vegan (Juli- 2022).


Opmerkingen:

 1. Shaktijinn

  Mijn excuses, deze variant komt niet op mijn pad.

 2. Byme

  Ik ben het eens met alles hierboven.

 3. Shaktimi

  En ze zullen je genezen (c) Sovjet onvergankelijk

 4. Bayhard

  Ik kan nu niet deelnemen aan de discussie - ik heb het erg druk. Maar binnenkort zal ik zeker schrijven wat ik denk.

 5. Doru

  Ik vind deze zin leuk :)

 6. Bosworth

  Ik adviseer u om een ​​bekende site te bezoeken waarop veel informatie over deze vraag bestaat.

 7. Kazizahn

  Jouw idee is gewoon geweldigSchrijf een bericht