Nieuws

Geluidsoverlast verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en diabetes


Lawaai verhoogt gezondheidsrisico's: geluid bevordert hart- en vaatziekten en diabetes
Vooral in steden worden mensen blootgesteld aan constante geluidsoverlast. Volgens wetenschappelijke studies heeft het constante geluid een negatieve invloed op het menselijk organisme. Verkeerslawaai verhoogt volgens een nieuwe studie het risico op hart- en vaatziekten en diabetes.

Lawaai is slecht voor je gezondheid
Tegenwoordig worden we bijna overal blootgesteld aan geluidsoverlast. Er is veel lawaai in steden, niet in de laatste plaats door het vaak drukke verkeer. Dit is niet alleen vervelend, maar ook schadelijk voor de gezondheid. Studies hebben aangetoond dat het constante geluid veel stadsbewoners depressief maakt en de bloeddruk stijgt. Het veroorzaakt ook hoofdpijn, nervositeit, rusteloosheid en stress. Bovendien verhoogt verkeerslawaai het risico op hart- en vaatziekten en diabetes, melden Zwitserse onderzoekers nu.

Korte- en langetermijneffecten van verkeerslawaai
Een interdisciplinair Zwitsers studieconsortium onderzoekt sinds 2014 de korte- en langetermijneffecten van verkeerslawaai voor de bevolking in Zwitserland als onderdeel van de SiRENE-studie van de Swiss National Science Foundation (SNSF).

Het onderzoeksproject SiRENE (Short and Long Term Effects of Transportation Noise Exposure) wordt uitgevoerd onder leiding van het Zwitserse TPH (Swiss Tropical and Public Health Institute).

De eerste resultaten van de studie zijn nu gepresenteerd op het ICBEN-congres (Internationale Commissie voor biologische effecten van lawaai) in Zürich.

Nachtelijk lawaai verstoort de slaap
De resultaten van de tot dusver gepubliceerde studie laten zien dat vliegtuig-, trein- en wegverkeersgeluid ongewenste gezondheidseffecten kunnen hebben.

Volgens de wetenschappers is het verband met hart- en vaatziekten het duidelijkst bij straatlawaai. Het risico om te overlijden aan een hartaanval neemt dienovereenkomstig toe met vier procent per tien decibel toename van straatvervuiling op de woonplaats.

Verkeerslawaai verhoogt ook het risico op hoge bloeddruk en hartfalen.

"Nachtelijke geluidsoverlast die regelmatig de slaap verstoort, is bijzonder kritisch", zei studieleider Martin Röösli, hoogleraar milieu-epidemiologie aan de Zwitserse TPH en de Universiteit van Basel, in een bericht.

'Zelfs een lager geluidsniveau dan eerder werd aangenomen, heeft een negatief effect op de gezondheid.'

Lawaai is ook gunstig voor diabetes
Verkeerslawaai verhoogt naast hart- en vaatziekten ook het risico op het ontwikkelen van diabetes. Dit blijkt uit een onderzoek onder 2.631 mensen die zijn blootgesteld aan verschillende geluidsniveaus.

'Twee mechanismen spelen hier een rol', legt Nicole Probst-Hensch uit, hoofd van de afdeling Epidemiologie en Volksgezondheid van het Zwitserse TPH.

“Enerzijds beïnvloedt de chronische afgifte van stresshormonen het insulinemetabolisme. Aan de andere kant is bekend dat slaapproblemen op lange termijn de stofwisseling negatief beïnvloeden. ”

Hoewel de gezondheidseffecten van verkeerslawaai aanzienlijk zijn, zijn factoren als bewegen en roken significant belangrijker, zegt Röösli. (advertentie)

Auteur en broninformatieVideo: Calciumblokkers verhogen het risico op hart-en vaatziekten (Januari- 2022).