Nieuws

Alternatief voor gezonde chocolade: donkere sapote smaakt naar echte chocoladeroom

Alternatief voor gezonde chocolade: donkere sapote smaakt naar echte chocoladeroomWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Uitzonderlijke smaak: wonderfruit smaken van chocolade
Er is goed nieuws voor mensen die hun vingers van chocolade afhouden omdat ze bang zijn dat het dik wordt: de zwarte sapote, een vrucht uit Midden-Amerika, smaakt naar chocoladepudding en heeft maar een paar calorieën. Het probleem: in dit land is het heerlijke fruit moeilijk verkrijgbaar.

Alternatieven voor snoep
Of het nu een gezellige tv-avond is, stress op het werk, problemen met vrienden of je partner: we hebben altijd een zoetekauw. Als je te vaak toegeeft, merk je dat al snel op je heupen. Snoep staat immers bekend als vetmestend voedsel. Er zijn een aantal alternatieven voor snoep, maar ze smaken vaak niet zo lekker als chocolade en Co. Maar er is een oplossing voor iedereen die graag snakt en tegelijkertijd voor zijn figuur zorgt: de zwarte sapote, een vrucht uit Midden-Amerika.

Een vrucht die smaakt naar chocoladepudding
De zwarte sapote (Diospyros digyna) is een chocoladesmaak fruit dat oorspronkelijk groeide in de vochtige tropische laaglanden van Midden-Amerika (Mexico en Guatemala).

Tegenwoordig wordt het in heel Midden- en Zuid-Amerika verbouwd, in delen van Zuidoost-Azië en Australië. Vanwege de smaak wordt het fruit ook wel "chocoladepuddingfruit" genoemd.

Niet alleen de smaak is overtuigend, maar ook de gezondheidsvoordelen van de wonderfruit. De zwarte sapote is rijk aan vitamine C, kalium, calcium en fosfor en bevat nauwelijks calorieën.

Schep eenvoudig uit de fruitschaal
Het uiterlijk van de sapote doet denken aan groene appels of kaki. Na het plukken duurt het meestal drie tot vier dagen om te rijpen.

De bruine pulp lijkt op pruimenjam en kan gemakkelijk uit de kom worden geschept of als spread worden gebruikt.

Het kan ook worden gebruikt met melk, sinaasappelsap of ander fruit om heerlijke desserts, cakes, ijs en drankjes te maken. Informatie hierover vindt u onder meer in internetvideo's.

In sommige regio's worden ook alcoholische dranken gemaakt van gefermenteerd fruit. De bladeren en schors van de boom worden soms gebruikt als huismiddeltjes tegen koorts of huidaandoeningen.

Nauwelijks verkrijgbaar in Duitsland
Het grote nadeel van het fruit: in dit land is het nauwelijks verkrijgbaar. De zwarte sapote is soms alleen verkrijgbaar in speciale fruitwinkels die gespecialiseerd zijn in exotisch fruit.

Hoewel mensen met een groene duim de boom ook zelf konden laten groeien, zou het niet alleen veel ruimte en zonneschijn vergen, maar ook veel geduld.

Omdat het, afhankelijk van de variëteit, twee tot zeven jaar duurt voordat de bomen vrucht dragen, schrijft de stad Darwin (Australië) op haar website. In de regio Darwin in het noorden van het land is het fruit het hele jaar door in het seizoen.

De plant gedijt daar en lijkt 'slechts een paar plagen of ziekten te hebben', zegt hij. (advertentie)

Auteur en broninformatieVideo: Gezond alarm! - UNICEF kinderrechten filmfestival (Augustus 2022).