Nieuws

Hartaanvallen zijn een "systemische ziekte"

Hartaanvallen zijn een


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Het hart, de milt en andere organen reageren ook op een hartaanval
Hartaanvallen zijn een levensbedreigende gebeurtenis, maar mogen nooit worden beschouwd als een behandeling van hartklachten, volgens een recent onderzoek van wetenschappers van MedUni Wenen. De acute hartaanval vormt een 'systemische' ziekte, die gevolgen heeft voor het hele organisme.

Tot dusverre was de verklaring van de oorzaken en gevolgen van een hartaanval vooral gericht op hartbeschadiging en verminderde hartfunctie. Maar deze overweging kan veel te kort gaan. De nieuwe studieresultaten van het onderzoeksteam onder leiding van Hendrik Jan Ankersmit en Michael Mildner van de Klinische Afdeling Thoraxchirurgie van de Universitaire Klinieken voor Chirurgie en Dermatologie van MedUni Wenen laten zien dat er ook een reactie plaatsvindt in andere organen zoals de lever en milt. De onderzoekers publiceerden hun onderzoek in het vakblad "Oncotarget".

Monocausale benaderingen zijn niet geschikt
Tot dusver, volgens de wetenschappers, "probeert men meestal met monocausale benaderingen, zonder een holistische benadering, moleculaire en cellulaire processen na een hartaanval (veroorzaakt door een bloedsomloopstoornis) te begrijpen." Bovendien is er weinig over de effecten op het weefsel rond de hartaanval en andere organen zijn bekend. De nu gepubliceerde studie had in een voor mensen relevant groot diermodel aangetoond dat duizenden genen betrokken zijn bij een hartaanval.

Bijna 9.000 genen betrokken bij een hartaanval
"De hartaanval veranderde de expressie van bijna 9.000 genen in het hart, maar ook van 900 in de lever en ongeveer 350 in het miltweefsel binnen 24 uur na het infarct", melden de wetenschappers. Daarnaast zou de transcriptiefactor Klf4 (een eiwit dat belangrijk is voor de activering van veel andere genen) hier een belangrijke rol kunnen krijgen, vervolgden de onderzoekers. Volgens de wetenschappers konden de bevindingen van het grote diermodel ook worden bevestigd door histologische onderzoeken op menselijk autopsiemateriaal. Het onderzoek is uitgevoerd door promovendus Matthias Zimmermann onder leiding van Hendrik Jan Ankersmit en Michael Mildner.

Talrijke orgaansystemen betrokken
Volgens de onderzoekers is de centrale bevinding van de huidige studie dat myocardiale ischemie, d.w.z. de hartaanval, niet eindigt bij de gewonde hartspier. In feite is het spectrum van de aangetaste organen veel groter en er is veel te suggereren dat talrijke orgaansystemen betrokken zijn bij het coördineren van de reactie van het organisme op het infarct. 'Hiermee hebben we aangetoond dat de tunnelblik die alleen op het hart is gericht, moet worden heroverwogen in geval van een hartaanval', zegt Zimmermann. Het hartinfarct is niet geïsoleerd, maar het hele organisme reageert ermee. Hendrik Jan Ankersmit voegt eraan toe dat de huidige studie voor het eerst beschrijft hoe een myocardinfarct er in zijn geheel uitziet, wat enorm bijdraagt ​​aan het systeembiologische begrip van de symptomen.

De nieuwe bevindingen stellen de huidige acute therapie voor een hartaanval niet ter discussie, maar ze openen wel de discussie 'of een toekomstige therapie niet systematisch moet worden bekeken en op verschillende punten in het organisme moet beginnen', concluderen de wetenschappers. (fp)

Auteur en broninformatieVideo: Bahaya Cabut Gigi di Tukang Gigi (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Corbett

  Om bescheidener te zijn, is het noodzakelijk

 2. Dogami

  het is zo heet in Moskou, maar je hebt nog genoeg kracht om te schrijven...

 3. Mac A'bhiadhtaiche

  Goed gedaan, wat een geweldig antwoord.

 4. Tannis

  I recommend that you come to the site, on which there are a lot of articles on this issue.

 5. Farrel

  Ik bevestig. En hiermee ben ik tegengekomen. Over dit onderwerp kunnen we communiceren.

 6. Arpad

  Ik raad je aan om de website te bezoeken waar veel artikelen over dit onderwerp staan.

 7. Azriel

  Weet niet.Schrijf een bericht