Nieuws

Stagiaires hebben steeds meer last van psychische problemen

Stagiaires hebben steeds meer last van psychische problemenWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Extreme toename van mentale klachten bij stagiaires
Volgens een recent onderzoek van de Techniker Krankenkasse (TK) hebben stagiaires steeds meer last van psychische problemen. Het ziekteverzuim als gevolg van depressie, aanpassings- en stressstoornissen etc. is de afgelopen jaren bij de stagiaires aanzienlijk bovengemiddeld gestegen. Gezondheidsbevordering in het bedrijf moet meer zorgen voor de gezondheid van de stagiair, waarschuwt de Techniker Krankenkasse.

Volgens de TK is het verzuim als gevolg van psychische problemen sinds 2000 met 108 procent gestegen onder stagiaires tussen de 16 en 25 jaar. Bij alle leeftijdsgroepen was de stijging gemiddeld 88 procent. 'De zorgverzekeraars kennen al jaren een toename van het ziekteverzuim om psychologische redenen', maar voor stagiaires is dit nog sterker dan het gemiddeld aantal medewerkers, meldt de TK. Een van de redenen is de hoge mate van stress bij jonge professionals, die op zijn beurt deels te wijten is aan hun mediaconsumptie.

Het ziekteverzuim door psychische problemen nam aanzienlijk toe
Uit de cijfers in het laatste gezondheidsrapport van de Techniker Krankenkasse blijkt dat het ziekteverzuim de afgelopen jaren fors is toegenomen. "Op veel gebieden - met diagnoses, ziekenhuisverblijven, medicatievoorschriften en ziekteverlof - zien we een aanzienlijke toename van psychische klachten", benadrukt Dr. Jens Baas, CEO van TK. De mogelijke oorzaken hiervoor zijn divers. Dit zou de diagnoses vandaag de dag beter maken en er zou betere medische zorg zijn, maar ook "onze levensstijl, hoe we werken, hoe we omgaan met stress en hoe en of we voor balans zorgen, speelt een grote rol."

Depressie op de derde plaats bij ziekteverlof
Het verzuim onder de stagiaires was over het algemeen lager dan gemiddeld (11,5 verzuim versus 14,8 verzuim), maar het psychologisch veroorzaakte verzuim laat volgens Dr. Thomas Grobe van het Institute for Applied Quality Promotion and Research in Health Care (aQua), dat de TC-gegevens evalueerde. "Terwijl het ziekteverzuim al drie jaar op een hoog niveau stagneert, blijft het toenemen bij de jongste groep medewerkers", meldt Grobe. Depressie staat op de derde plaats van de belangrijkste oorzaken van ziekteverzuim achter respiratoire en gastro-intestinale infecties.

Gegevens van 4,8 miljoen verzekerden geëvalueerd
Voor het gezondheidsrapport 2017 werden volgens de TK het ziekteverzuim en de farmaceutische voorschriften van 4,8 miljoen bij de TK verzekerde werkende werknemers beoordeeld. Dit jaar ligt de focus op de gezondheid van stagiaires. De basis hiervoor zijn de gegevens van 187.000 bij TK verzekerde stagiaires tussen de 16 en 25 jaar. Deze vertonen een uiterst alarmerende ontwikkeling bij psychische aandoeningen, wat duidt op een verhoogde behoefte aan actie. Hier wordt duidelijk "dat we meer moeten zorgen voor de gezondheid van de jongste groep werknemers", aldus Dr. Jens Baas.

Digitale media een stressfactor?
De experts noemen ook mediaconsumptie als oorzaak van de hoge stress onder jonge professionals. “Velen eindigen hun werkdag graag met digitale media. Dat alleen hoeft niet per se schadelijk te zijn. Maar als je ze tegelijkertijd of afwisselend probeert te gebruiken en daardoor voortdurend wordt afgeleid en onderbroken, kost dat kracht uit de hersenen en gaat dat ten koste van de regeneratie, ”legt de neuroloog Dr. Volker Busch in het TK-persbericht. Effectieve ontspanning van de hersenen vindt alleen plaats door de geconcentreerde diepte van een materie, wegzinken in een boek, een gesprek of genieten van de natuur. 'Ons brein heeft zulke rustperioden nodig, ook al moeten sommigen moeten leren ze opnieuw te doorstaan', zegt Dr. Bush op. (fp)

Auteur en broninformatieVideo: Vind jij dat een school moet zorgen voor een stageplek? (Augustus 2022).