Nieuws

Luchtverontreiniging blijft jaarlijks duizenden mensen doden


Amerikaanse onderzoekers bestuderen luchtvervuiling en de effecten ervan
Luchtverontreiniging is wereldwijd een veel voorkomend probleem, dat tot verschillende gezondheidsproblemen kan leiden. Elk jaar sterven veel mensen door de negatieve effecten van vervuilde lucht. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat, hoewel de lucht in de Verenigde Staten al decennialang schoner lijkt te worden, jaarlijks nog duizenden mensen sterven door de gevolgen van luchtverontreiniging. De sterfgevallen vinden plaats, hoewel de huidige niveaus van luchtverontreiniging volgens de Environmental Protection Agency daadwerkelijk als veilig zijn goedgekeurd.

De wetenschappers van Harvard T.H. Chan School of Public Health ontdekte in hun onderzoek dat luchtverontreiniging nog steeds jaarlijks duizenden mensen in de Verenigde Staten doodt. De artsen publiceerden de resultaten van hun studie in het tijdschrift "New England Journal of Medicine".

Lucht is nog steeds te vervuild
De niveaus van luchtverontreiniging die de Environmental Protection Agency feitelijk als veilig heeft geclassificeerd, leiden nog steeds tot de dood van duizenden Amerikanen. De gegevens van de huidige studie laten zien dat we nog steeds schadelijke lucht inademen, benadrukt de auteur Professor Francesca Dominici van Harvard T.H. Chan School of Public Health. De lucht is nog steeds te vervuild.

Artsen analyseren de gegevens van 60 miljoen patiënten
Voor hun onderzoek gebruiken de wetenschappers de gegevens van luchtmeetstations en satellieten om een ​​gedetailleerd beeld te krijgen van luchtverontreiniging. Vervolgens analyseerden ze de impact van lage luchtverontreiniging op de menselijke sterfte met behulp van gegevens van 60 miljoen patiënten van 2000 tot 2012.

De huidige beveiligingsnormen zijn niet voldoende
Als de niveaus van de fijne deeltjes met slechts één microgram per kubieke meter lucht zouden worden verlaagd, zou dit alleen al in de Verenigde Staten ongeveer 12.000 levens kunnen redden, leggen de onderzoekers uit. De studie toont aan dat de huidige beveiligingsnormen simpelweg niet veilig genoeg zijn, voegt Dominici eraan toe. Door de lucht geabsorbeerde fijne deeltjes bestaan ​​in feite uit minuscule stof- en roetdeeltjes.

Vooral sociaal achtergestelde mensen worden zwaar getroffen
Sommige mensen in de Verenigde Staten worden bijzonder zwaar getroffen door de negatieve effecten van luchtverontreiniging. Sociaal achtergestelde mensen en Afro-Amerikaanse mannen lopen een verhoogd risico, leggen de auteurs uit. Een reden zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat deze groepen mensen in gebieden met verhoogde luchtverontreiniging wonen en meestal slecht toegang hebben tot effectieve gezondheidszorg.

Regeringen moeten de lucht schoon houden
De resultaten laten zien dat er meer moet worden gedaan om de luchtverontreiniging zo laag mogelijk te houden. Het is de verantwoordelijkheid van de regeringen om ervoor te zorgen dat de lucht schoon is en geen gevaar vormt voor de menselijke gezondheid, benadrukken de wetenschappers.

Het huidige Trump-beleid leidt tot meer luchtverontreiniging
Sommige deskundigen zijn van mening dat het huidige beleid van de Trump-regering tot meer luchtvervuiling zal leiden. Dit komt onder meer door het toegenomen gebruik van kolen, een verzachting van de huidige normen voor toegestane emissies en de terugtrekking in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Door deze factoren zullen in de toekomst meer mensen in vervuilde lucht sterven, zeggen de onderzoekers. De armen en de sociaal kansarmen worden het zwaarst getroffen. (net zo)

Auteur en broninformatieVideo: Waarom vernietigt vanillevla onze hersenen? Prof. dr. Erik Scherder 45 (Januari- 2022).