Nieuws

Kantelen tegen tekenaanvallen: Vogels beschermen hun nest tegen parasieten met sigarettenresten

Kantelen tegen tekenaanvallen: Vogels beschermen hun nest tegen parasieten met sigarettenresten


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Ter bescherming tegen parasieten: vogels nemen sigaretten op in hun nest
Wanneer gezondheidsdeskundigen aangeven hoe je jezelf het beste kunt beschermen tegen teken, worden sigaretten nooit genoemd. De gloeiende stengels kunnen uiteraard andere levende wezens helpen. Volgens een studie uit Mexico bouwen vogels sigarettenpeuken om zichzelf te beschermen tegen parasieten. Huisdieren vertonen vergelijkbaar gedrag - sommigen gebruiken zelfs medicinale kruiden.

Vinken installeren opzettelijk sigarettenpeuken in nesten
Een studie van Mexicaanse onderzoekers heeft aangetoond dat vinken die in steden wonen, specifiek sigarettenpeuken in hun nesten opnemen. De vogels gebruiken blijkbaar de peuken om zichzelf te beschermen tegen parasieten zoals teken, melden Monserrat Suárez-Rodríguez en Constantino Macías García van de Universidad Nacional Autónoma de México in het tijdschrift "Journal of Avian Biology". Er zijn ook vogels met hetzelfde gedrag in dit land - sommige gebruiken zelfs medicinale planten.

Gerookte peuken worden gebruikt ter bescherming tegen parasieten
De Mexicaanse wetenschappers behandelden het onderwerp al in een eerdere studie.

"Verstedelijking wordt steeds interessanter voor biologen omdat het aanzienlijke veranderingen veroorzaakt in soortensamenstelling, interacties en ecologische en evolutionaire processen", schreven de onderzoekers in 2012 in het tijdschrift "Biology Letters".

Zelfs toen zeiden de experts: "We hebben het eerste bewijs geleverd dat gerookte sigarettenpeuken als parasitaire bescherming kunnen dienen in stedelijke vogelnesten."

Sigarettenfilters verdrijven teken
Als onderdeel van hun huidige onderzoek onderzochten de twee onderzoekers nesten van huisgimp (Carpodacus mexicanus), meldt persbureau dpa.

Deze vogels behoren tot de vinkfamilie. De wetenschappers wisselden delen van 32 nesten uit op de unicampus. Ze zetten levende teken in tien nesten, plaatsten dode teken in tien, de overige twaalf bleven onbehandeld.

Aangetoond werd dat met name die vinken sigarettenfilters verzamelden waarvan de nesten besmet waren met levende teken.

Tot nu toe was het onduidelijk of de dieren de vezels ook zouden kunnen verzamelen omdat ze bijvoorbeeld bijzonder goed isoleren. Een dergelijk warmte-effect kon in het onderzoek niet worden gevonden.

Maar de goudvinken zouden waarschijnlijk een verband kunnen leggen tussen de vezels en tekenvrij.

Er werd aangetoond dat sommige vrouwen die vezels in geprepareerde nesten brachten, dat in hun oorspronkelijke nesten al hadden gedaan. Volgens de onderzoekers hebben de vogels dit misschien geleerd van eerdere tekenplagen.

Inheemse vogelsoorten gebruiken medicinale kruiden
Zoals gerapporteerd door dpa, kent Helga Gwinner van het Max Planck Instituut voor Ornithologie in Seewiesen vergelijkbaar gedrag van inheemse vogelsoorten.

Een sterrenkolonie in Beieren is gespecialiseerd in duizendblad en andere etherische olieplanten als nestmateriaal. De kruiden verminderen de bacteriegroei in de nesten.

“De spreeuwen zoeken precies deze planten op de weilanden. Ze laten zelfs de bloemen en kruiden aan de vrouwtjes zien tijdens baltsgedrag voordat ze de planten in het nest weven, 'zei de expert, aldus het bureau.

Milieuvervuiling
Volgens Gwinner zouden de kruiden ook een positief effect hebben op de dieren zelf, volgens welke vogels die in zulke nesten opgroeiden zwaarder waren, betere bloedwaarden hadden en betere kansen hadden om terug te keren uit hun winterverblijf in Afrika.

Volgens de Mexicaanse wetenschappers kan het gebruik van sigarettenpeuken voor goudvinken ook negatieve gevolgen hebben.

Het team heeft echter tijdens de jaren van observatie van de vinkennesten in Mexico-Stad geen schade op lange termijn aan de vogels geregistreerd. Hoewel dit nader moet worden onderzocht, kan het tot dan toe opnemen van de vezels in de nesten worden gezien als een vorm van zelfmedicatie.

Weggegooide sigarettenpeuken zijn in wezen niet alleen een esthetische ergernis, maar ook een probleem voor het milieu.

Volgens wetenschappelijke studies hebben de filters van celluloseacetaatvezels slechts jaren nodig om te ontleden. Gebruikte filters bevatten gifstoffen zoals teer en nicotine die in de bodem en het water kunnen komen. (advertentie)

Auteur en broninformatie


Video: Vroege Vogels - Koolmeesnest in fietspad-paaltje (Juli- 2022).


Opmerkingen:

 1. Phemius

  Bravo, deze zeer goede zin zal van pas komen.

 2. Buddy

  Ik feliciteer je, de eenvoudig uitstekende gedachte heeft je bezocht

 3. Wynfrith

  Ik denk dat ik fouten maak. Schrijf me in PM, bespreek het.

 4. Kajitilar

  Het is gewoon een prachtig bericht

 5. Scilti

  Naar mijn mening vergist u zich. Ik stel het voor om te bespreken. Schrijf me in PM.

 6. Jeran

  Je hebt weggehouden van het gesprek

 7. Moogushura

  Al het bovenstaande is waar.Schrijf een bericht