Nieuws

Studie: Nieuw gips toont het genezingsproces bij wonden

Studie: Nieuw gips toont het genezingsproces bij wonden


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Geneest alles goed? Nieuwe pleisters kunnen duiden op wondgenezing
Onderzoekers in Zwitserland werken momenteel aan een pleister die de status van wondgenezing laat zien zonder deze te hoeven verwijderen. Met name de behandeling van chronische wonden kan met de nieuwe ontwikkeling worden verbeterd.

Controleer het genezingsproces
Zelfs met kleine alledaagse verwondingen is het vaak buitengewoon ongemakkelijk om het verband te vervangen. Het trekt en knijpt, en soms begint een korstige wond weer te bloeden. Sommigen wachten daarom gewoon tot de pleister vanzelf loskomt. Bij chronische wonden is dit niet mogelijk. Hier moet het genezingsproces regelmatig worden gecontroleerd. Een nieuw wondverband is bedoeld om te waarschuwen voor slechte wondgenezing - zonder dat het verband hoeft te worden verwijderd.

Bacteriën kunnen koloniseren bij het wisselen van verband
Men spreekt van chronische wonden als wonden na enkele weken niet genezen. Ze kunnen bijvoorbeeld het gevolg zijn van diabetes of een slechte bloedsomloop.

De behandeling is veel gecompliceerder dan bij conventionele wonden. In de regel moet het wondverband regelmatig worden vervangen, niet alleen om hygiënische redenen, maar ook om de wond te onderzoeken, uit te vegen en schoon te maken.

Dit irriteert niet alleen de huid onnodig; bacteriën kunnen ook koloniseren - het risico op infecties neemt toe. Het zou beter zijn als het verband langer op de huid blijft en de verpleegsters de toestand van de wond van buitenaf kunnen aflezen.

Onderzoekers werken aan een nieuw wondverband
Er zijn de afgelopen jaren veel vorderingen gemaakt bij het behandelen van dergelijke wonden. Enkele maanden geleden rapporteerden onderzoekers uit Leipzig en Dresden over een nieuw ontworpen hydrogel die ook bijdraagt ​​aan een betere wondgenezing.

En wetenschappers van het Fraunhofer Institute for Modular Solid State Technologies (EMFT) in München hebben jaren geleden een patch ontwikkeld die wondgenezing regelt.

Zwitserse wetenschappers werken nu ook aan een nieuw type wondverband.

De experts van de Zwitserse federale laboratoria voor materiaaltesten en onderzoek Empa ontwikkelen momenteel een hightech systeem samen met ETH Zürich, het Centre Suisse d'Electronique et de Microtechnique (CSEM) en het Universitair Ziekenhuis Zürich om het verplegend personeel relevante gegevens te verstrekken over de toestand van een wond , staat er in een bericht.

Luciano Boesel van de afdeling "Biomimetische membranen en textiel" van Empa, die het project bij Empa coördineert, legt uit: "Een slim wondverband met ingebouwde sensoren moet op een dag continue informatie geven over de toestand van het wondgenezingsproces - zodat het verband niet vaker hoeft te worden vervangen dan nodig. '

Dit maakt een zachtere behandeling van de patiënt mogelijk en betekent minder inspanning voor het verplegende personeel. In dit geval betekent minder inspanning ook minder kosten: vorig jaar werd wereldwijd $ 17 miljard uitgegeven aan wondzorg.

Wondgenezing in fasen
Wanneer wonden genezen, produceert het lichaam specifieke stoffen in een complexe reeks van verschillende biochemische processen die variëren in metabole parameters. Afhankelijk van de fase neemt de hoeveelheid glucose en zuurstof toe of af, en verandert ook de pH.

Al deze stoffen kunnen worden gedetecteerd met speciale sensoren. Daartoe ontwikkelen de experts een fluorescentiemeetinstrument dat meerdere parameters tegelijkertijd kan bewaken, dat draagbaar, goedkoop en gebruiksvriendelijk moet zijn.

Er wordt gezegd dat het de pH, glucose en zuurstofniveaus in gedachten houdt tijdens wondgenezing. Als de waarden veranderen, kunnen er conclusies worden getrokken over verdere biochemische processen van wondgenezing.

De pH-waarde is vooral handig voor chronische wonden. Als de wond normaal geneest, neemt deze bijvoorbeeld toe tot een waarde van 8, vervolgens neemt deze af tot een waarde van 5 tot 6. Als een wond echter niet meer sluit en chronisch wordt, schommelt de pH-waarde tussen 7 en 8.

Het zou daarom goed zijn als het verplegend personeel van het wondverband zou kunnen worden gewaarschuwd dat de waarde constant hoog was. Als het verband om hygiënische redenen toch niet verwijderd hoeft te worden, kan men toch wachten op lagere pH-waarden.

En hoe werken de sensoren? Het idee erachter: als bepaalde stoffen in het wondvocht komen, reageren 'op maat gemaakte' fluorescerende sensormoleculen met een fysiek signaal.

Ze beginnen te fluoresceren en sommige veranderen zelfs van kleur in het zichtbare of ultraviolette bereik. Dankzij een kleurenschaal kunnen zwakkere en sterkere kleurveranderingen worden geïnterpreteerd en afgeleid uit hoe groot de hoeveelheid vrijgekomen stoffen is.

Gloeiende moleculen in UV-licht
Chemicus Guido Panzarasa van de afdeling "Biomimetic Membranes and Textiles" laat in het laboratorium zien hoe een monster met sensormoleculen begint te fluoresceren. Om dit te doen, laat hij voorzichtig een oplossing met een pH van 7,5 in een kom vallen.

De verandering is duidelijk zichtbaar in UV-licht. Als hij een andere oplossing toevoegt, verdwijnt de helderheid weer. Een blik op de flacon met de oplossing bevestigt dat de pH van de tweede vloeistof lager is.

Het Empa-team heeft een molecuul ontworpen dat is samengesteld uit benzalkoniumchloride en pyranine. Hoewel benzalkoniumchloride een stof is die ook wordt gebruikt voor gewone medische zeep en werkt tegen bacteriën, schimmels en andere micro-organismen, is pyranine een kleurstof die voorkomt in markeerstiften en fluorescerend onder UV-licht.

'Deze biomarker werkt heel goed', zegt Panzarasa, 'het beste bij pH-waarden tussen 5,5 en 7,5. De kleuren kunnen zichtbaar worden gemaakt met eenvoudige UV-lampen, zoals die verkrijgbaar zijn in de elektronicawinkel. ”

Het Empa-team publiceerde onlangs hun resultaten in het vakblad "Sensors and Actuators B - Chemical".

Het 'designermolecuul' heeft nog een voordeel: dankzij het benzalkoniumchloride heeft het een antimicrobieel effect op de huid. Ongewenste bacteriën kunnen daarom in de toekomst worden bestreden door het juiste verbandmateriaal te kiezen.

Verdere evaluaties, zoals compatibiliteit met cellen en weefsels, ontbreken echter nog steeds. De onderzoekers weten daarom niet hoe hun sensor in een complexe wond werkt.

Controleer de wond op de smartphone
Om te illustreren hoe een slim wondverband er in de toekomst uit zou kunnen zien, legt Boesel een prototype op de laboratoriumtafel.

“Het hele wondverbandgebied hoeft niet te worden uitgerust met sensoren. Het is voldoende als enkele kleine cilinders worden geïmpregneerd met het pyranine-benzalkoniummolecuul en in het dragermateriaal worden ingebracht. Dat maakt industriële wondverbanden niet veel duurder dan nu. Ze worden hoogstens een zesde tot een vijfde duurder ”, legt Boesel uit.

Wanneer Panzarasa verschillende vloeistoffen met verschillende pH-waarden op alle kleine cilinders van het wondkussenprototype laat vallen, zie je duidelijk de lichtere en donkerdere glanzende punten zodra hij de UV-lamp aanzet.

Ze zijn zelfs met het blote oog te zien. Het licht felgeel op wanneer vloeistoffen met een hoge pH-waarde in contact komen met de sensor. De wetenschappers zijn er zeker van dat, aangezien de pH-waarde zo gemakkelijk kan worden afgelezen en nauwkeurige informatie geeft over de zure of basische toestand van het monster, een dergelijk wondverband zeer geschikt is als diagnostisch hulpmiddel.

De fluorescentiemeter kan worden gebruikt om nauwkeurigere kwantitatieve pH-metingen voor medische doeleinden te bereiken.

In de toekomst kunnen de signalen ook worden uitgelezen met behulp van een smartphonecamera, zegt Boesel. Gecombineerd met een simpele app, zouden verplegend personeel en artsen een hulpmiddel hebben waarmee ze de wondstatus zelfs "van buitenaf" gemakkelijk konden aflezen, zelfs zonder UV-lamp.

Patiënten zouden dan thuis ook de kans krijgen om een ​​opkomende chronische wond vroegtijdig te herkennen. (advertentie)

Auteur en broninformatie


Video: 504 onderbeen circulaire synthetische gips (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Yozshuktilar

  het lijkt mij, je hebt rechten

 2. Delancy

  En wat is belachelijk?

 3. Paco

  Ik ben je erg dankbaar. Enorm bedankt.

 4. Nikorn

  Ik vind het onderwerp erg interessant. Ik bied je aan om het hier of in PM te bespreken.

 5. Phlegethon

  Ik adviseer u om een ​​bekende site te bezoeken waarop veel informatie over deze vraag bestaat.Schrijf een bericht