Nieuws

Kankeronderzoek: verre uitzaaiingen komen meestal rechtstreeks van kankergroei


Gevaarlijke metastasen op afstand zijn vaak "dochters" van kankergezwel
Onderzoekers hebben ontdekt dat metastasen op afstand vaak 'dochters' zijn van de oorspronkelijke tumoren. Tot dusver had de wetenschap aangenomen dat ze voornamelijk voortkomen uit dochtertumoren in de lymfeklieren. De nieuwe bevindingen zouden kunnen verklaren waarom het verwijderen van de lymfeklieren de levensverwachting vaak niet verlengt.

Verbetering van de behandeling van kankerpatiënten
Volgens een nieuwe studie zijn gevaarlijke metastasen op afstand in de longen of lever meestal dochters van de oorspronkelijke tumoren. Tot nu toe werd aangenomen dat ze voornamelijk voortkomen uit dochtertumoren in de lymfeklieren. De nieuwe bevindingen kunnen leiden tot "verbeteringen in de klinische behandeling van lymfekliermetastasen", aldus onderzoeksleiders Kamila Naxerova van het Massachusetts General Hospital (MGH) in Boston (VS) in een verklaring.

Operatieve verwijdering voorkomt slechts soms verre metastasen
"Als kanker is uitgezaaid, kunnen veel getroffen patiënten verwachten dat hun ziekte wordt gestopt, maar volledige genezing is vaak niet meer mogelijk", schrijven de experts van het Duitse kankeronderzoekscentrum (DKFZ) op het portaal "Cancer Information Service".

Als alleen aangrenzende lymfeklieren worden aangetast, kunnen ze onder bepaalde omstandigheden operatief worden verwijderd. Dit geldt volgens de DKFZ ook voor individuele metastasen op afstand, afhankelijk van de situatie.

Chirurgische verwijdering voorkomt echter slechts soms metastasen op afstand. In de huidige studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science, hebben de onderzoekers nu ontdekt waarom dit zo is.

Algemene hypothese ongeldig gemaakt
Samen met collega's van andere onderzoeksinstellingen hebben de wetenschappers van MGH de relaties tussen colorectale kankertumoren (primaire tumoren), metastasen in de lymfeklieren en metastasen op afstand in andere lichaamsorganen onderzocht met behulp van genetische sequencing en stamboomanalyses.

De studie omvatte ook de Oostenrijkers Johannes Reiter en Martin Nowak, die beiden onderzoek doen op het gebied van biomathematica aan de Harvard University in Cambridge (VS).

Zoals Reiter het persbureau APA uitlegde, was de meest voorkomende hypothese onder artsen tot nu toe dat een primaire tumor eerst lymfogene metastasen vormt en later metastasen op afstand uitzendt.

Om deze reden werd bij kankerpatiënten niet alleen de primaire tumor, maar ook nabijgelegen lymfeklieren vaak operatief verwijderd.

'Uit verschillende onderzoeken is echter gebleken dat dergelijke interventies de levensverwachting niet significant verlengen', zei hij.

Metastasen op afstand zijn meestal afkomstig van de oorspronkelijke tumor
De studie heeft nu aangetoond waarom dit zo is. Volgens de informatie waren de metastasen op afstand bij twee derde van de patiënten niet afkomstig van lymfkliertumoren, maar rechtstreeks van de oorspronkelijke tumor.

'Dit houdt in dat chirurgische verwijdering van de lymfeklieren metastasen op afstand niet kan voorkomen', concluderen de onderzoekers.

Ze ontdekten dat de lymfeklieren en metastasen op afstand slechts in één derde van de gevallen op één lijn staan.

Dit betekent dat de familie van de lymfeklieren hier de ouder is van metastasen op afstand. Er wordt gezegd dat het verwijderen van de lymfeklieren in dergelijke gevallen de levensduur alleen zou kunnen verlengen. (advertentie)

Auteur en broninformatieVideo: Stichting tegen Kanker. Uitzaaiing bij borstkanker (Januari- 2022).